„Győzzön a jobbik!”: aprófalvas kerület, ahol győzhet az ellenzék

„Győzzön a jobbik!”: aprófalvas kerület, ahol győzhet az ellenzék

Magyarbánhegyesi életkép (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Nagybánhegyes közepén, nem messze a bezárt kocsmától megáll az orosházi busz, a sofőr még a motort is leállítja. Ennek oka, hogy jóval a kiírt időpont előtt gurultunk be a faluba, ugyanis, amióta elhagytuk a várost, nem nagyon vettünk fel utast a környező kistelepülések megállóiban. A Kaszaperhez tartozó Pusztaszőlősön például lassítás nélkül haladtunk végig, nem is találkoztunk senkivel az utcákon, csak Erdős Norbert, a Fidesz–KDNP helyi jelöltjének egyetlen plakátján látunk emberi arcot. Mire Nagybánhegyesre érünk, alaposan megelőzzük a menetrendet, úgyhogy itt kicsit ki is száll a busz sofőrje. Az első dolga nem az, hogy rágyújt, a cigaretta csak az után következik, hogy megigazította a visszapillantó tükröt: egyszerűen kirázkódott a helyéről a dél-békési utakon. Hiába: errefelé nemcsak a forgalomnak, hanem magának a közútnak is megvannak a maga sajátosságai.

Nincs miből megélni

Többek között ezeket a problémákat – az elvándorlás és a népességfogyás következtében utas nélkül maradó megállókat, valamint a rossz utak miatt a térség elszigetelődését – Szabó Ervin, az összellenzék Orosházán élő jobbikos jelöltje is az elsők között említi, mint megoldandó feladatot.

– Hatalmas az elkeseredettség errefelé, főleg azért, mert egyszerűen nem tudnak miből megélni a helyiek – mondja. Választókerületét, a 4. számú békési oevk-t csak úgy jellemzi, mint az „egyik legelmaradottabb régiót”. A közel százezres lélekszámú, 71 ezer szavazópolgár otthonául szolgáló választókerület központja a csaknem 30 ezres Orosháza.

• Miért lehet „veszélyes” az ellenzékre a Simonka György utódjaként induló fideszes jelölt?
• Mire panaszkodnak leginkább a helyiek?
• Hogy néz ki most néhány település iskolája?

A teljes cikket a Magyar Hang március 18-án megjelent 2022/12. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!