Ha törik, ha szakad: Skócia kiválna az Egyesült Királyságból

Ha törik, ha szakad: Skócia kiválna az Egyesült Királyságból

Skócia függetlenségét támogató aktivista Londonban, a legfelsőbb bíróságnál, november
23-án (Fotó: AFP VIA EUROPRESS/Justin Tallis)

A brit kormány retteg attól, hogy újabb függetlenségi népszavazást engedjen Skócia számára, mert tudják, hogy ezúttal nem lenne szerencséjük, és a skótok többsége az elszakadásra voksolna – erről beszélt a Skót Nemzeti Párt (SNP) alelnöke, Keith Brown, miután kiderült, hogy a londoni legfelsőbb bíróság november 23-ai döntése értelmében a skót parlament a Westminster beleegyezése nélkül nem alkothat törvényt egy újabb skót függetlenségi referendumról. Brown szerint a bírósági elutasítás újabb lökést adott az elszakadásnak, mert ez is csak „erősíti” a függetlenség iránti igényt.

Egyes szakértői vélemények szerint leginkább azért tartanak az angolok a függetlenségi népszavazástól, mert egy sikeres és az EU-ba visszatérő Skóciát látva Észak-Írország is felbuzdulhat, hogy elszakadjon Nagy-Britanniától, és egyesüljön a szintén uniós tag Írországgal. Ezt erősíti, hogy a bíróság már a döntés előtt úgy vélekedett: Skócia függetlenségének kérdése „kritikus jelentőségű” az Egyesült Királyság jövője szempontjából.

• Számíthatnak-e változásra az új brit kormányfőtől?
• Milyen terveik vannak a skótoknak a népszavazásra?
• És mi velük a legfőbb baj?

A teljes cikket a Magyar Hang december 2-án megjelent, 2022/49. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!