Közbeszerzési visszaélés: Az agrárkamara lemondott alelnökére mutogatnak a bíróságon

Közbeszerzési visszaélés: Az agrárkamara lemondott alelnökére mutogatnak a bíróságon

A mintegy 10 hektáros ipari terület Hajdúnánáson (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Büntetőügyben látszik szembemenni Hajdúnánás polgármesterével a település jegyzője, aki 13 évet dolgozott a fideszes Szólláth Tibor mellett. Az ügyészség azzal vádolja a jegyzőt, hogy egy helyi építőipari vállalkozóval lemutyizta az új iparterületen egy 230 milliós közvilágítás és csatornaépítés tenderét. Ő azonban tagad, és óvatosan a távozó polgármesterre mutogat. Noha Szólláthnak haja szála sem görbült az ügyben, váratlanul hátralépett a közélet frontvonalából. Bűzlő ipari parki történet egy mezővárosból, ahol agrárkoalíciók adják egymásnak a kilincset a városházán.

Az új iparterületet – pardon: ipari parkot – jelölő totemoszlopot még nem volt ideje a napnak kiszívni. Magas, fehér és közvetlenül az utolsó porta mögött áll, a szalmabálákkal telerakott nagy színtől talán öt méterre. Ilyen éles és szűk Hajdúnánáson a határ az iparterületre vezető út és a máig mezőgazdaságból élő hagyományos gazdálkodók között. A mintegy 10 hektáros iparterületet a vásártéri vasútállomás szomszédságában alakították ki állami és uniós támogatás felhasználásával. Az aszfaltot még nem taposták szét a betonkeverők és kamionok, a fák még csemeték, a villanyoszlopok is úgy állnak, mint a cövek. A MÉN-ÉP 2003. Kft. a világítás és belvízárkok kiépítésén dolgozott. Ennek tulajdonos-ügyvezetője és az ő neje Hajdúnánás jegyzőjével együtt a vádlottak padján ül, mert az ügyészség szerint előre lezsírozták az önkormányzat 230 millió forintos megrendelését. Érdekesség, hogy a cég időközben telephelyet is nyitott az ipari parkban. Az a benyomásunk: az ügy a városlakók előtt is ismert, erről a kérdéseink hallatán elengedett félmosolyok is árulkodnak.

• Milyen részleteket árult el a közbeszerzési eljárásról és a városházi körülményekről K. Imre, a megvádolt jegyző?
• Hogyan mutogatott a jegyző óvatosan a polgármester szerepére, és hogyan a védője?
• Hogyan maradhatott hivatalban a jegyző az ügy kirobbanása után?
• Milyen bűncselekmények gyanúját lebegtette Hadházy Ákos a hajdúnánási önkormányzatot illetően?
• Miért mondták évtizedeken át, hogy Hajdúnánáson a választás a tedeji városrészen dől el?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap október 3-ig kapható 2024/39. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!