Halálos sebet kapott az 1990-ben felbocsátott Hubble űrteleszkóp?

Halálos sebet kapott az 1990-ben felbocsátott Hubble űrteleszkóp?

Andrew Feustel, az Atlantis űrhajósa a Hubble-ből eltávolított COSTAR modullal 2009-ben (Fotó: NASA)

A Hubble űrteleszkóp forradalmasította az univerzum távoli objektumairól szerzett ismereteinket az elmúlt 31 évben. Most azonban talán halálos sebet kapott, mert a fedélzeti számítógépe meghibásodott. Űrsiklók híján nem tudunk felmenni, hogy megszereljük, így egyre valószínűbb, hogy a Hubble sorsa megpecsételődött. Persze még él a remény, hogy a komputer magára talál, de az űrteleszkóp már most is az ember által készített egyik legsikeresebb űreszköz.

Először június 13. táján lettek arra figyelmesek a földi irányítóközpont mérnökei, hogy memória kimaradások történnek a Hubble-ban. Ekkor még nem esett szét teljesen a kommunikáció az űrteleszkóppal, de a jelek aggodalomra adtak okot, mivel nem tudták, hogy mi okozza őket – mondja Vincze Miklós, az MTA-ELTE Elméleti Fizikai Kutatócsoport fizikusa, a Tilos Rádióban hallható Sokolébresztő című űrkutatás-történeti műsor vezetője, aki jelenleg a Floridai Állami Egyetemen kutat egy Fullbright-ösztöndíj révén. – Bizonyos minimális kommunikáció jelenleg is él az űrtávcsővel, legalábbis a legutóbbi híradások szerint. A problémát úgy lehet elképzelni, mint amikor bekapcsoljuk a számítógépünket, de az operációs rendszer nem tölt be. Bizonyos alapvető működési információkat ki lehet szedni belőle, de jelenleg a Hubble képtelen távcsőként üzemelni.

Vagyis az űreszköz állapotára vonatkozó adatokat le lehet hívni róla, de a tudományos kommunikáció (vagyis a mérések, felvételek küldése, az újabb célpontokat meghatározó utasítások fogadása) a legfrissebb információk szerint teljesen ellehetetlenült.

• Egyáltalán mi lehet a probléma?
• Miért nem tudnak jelenleg a közelébe jutni, hogy megjavítsák?
• Mi a múltja a Hubble-nek?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!