Hálapénz: még egy orvost sem vizsgáltak

Hálapénz: még egy orvost sem vizsgáltak

Védõfelszerelést viselõ orvos a koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. április 28-án. Képünk illusztráció! (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Az elmúlt tíz évben naponta 2-3 megbízhatósági vizsgálatot végeztek a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársai – értesült a Magyar Hang. Március óta az egészségügyi dolgozókat is ellenőrizhetik, hogy például elfogadnak-e hálapénzt, ám április 30-ig még egy esetben sem tették próbára őket. A hálapénz elmaradásáért és az új jogállásért eddig csak az orvosokat kárpótolták, így nem meglepő, hogy belső felmérések szerint az egészségügyi szakdolgozók csaknem fele felmondana.  

Kis mértékben csökkent a hálapénz mennyisége, amióta megemelték az orvosok bérét és büntethetővé tették a paraszolvenciát – mondta a Magyar Hangnak az egészségügyben dolgozók tapasztalatai alapján Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke. Szerinte ugyanakkor akár egy évtizedre is szükség lehet ahhoz, hogy teljesen kifehéredjen a rendszer.

A tisztulás pontos mértékét megbízható felmérés hiányában nem lehet megállapítani, de az biztos, hogy a javulást nem ellenőrzésekkel érték el. Lapunk kérdésére a Belügyminisztérium azt közölte, hogy márciustól április 30-ig összesen 139 úgynevezett megbízhatósági vizsgálatot folytattak le a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) munkatársai, de ezek közül egy sem irányult egészségügyi dolgozó ellen.

• Hogyan is zajlik egy ellenőrzés?
• Mennyi egészségügyi dolgozó tervezi a felmondást?
• Mit mondanak, miért cserében maradnának a szakmában?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!