Több ezer méteres mélységből kellett kihalászni az amerikai haditechnika csúcstermékét a kínaiak elől

Több ezer méteres mélységből kellett kihalászni az amerikai haditechnika csúcstermékét a kínaiak elől

F-35C egy anyahajó fedélzetén (Fotó: US Air Force)

Fotó: MC3 Erin Zorich

Az amerikai haditengerészet egyik szupertitkos F–35C vadászgépe az év elején elszúrta a leszállást egy repülőgép-hordozó anyahajón, és a Dél-kínai-tengerbe esett. Bár a pilótát kimentették, a hadsereg vezetése valószínűleg jobban örült volna, ha inkább a repülőt emelik ki a vízből, mert az elsüllyedő pilóta kevesebb gondot tud okozni. Így ugyanis a kínaiak előszobájában vesztettek el egy olyan vagyont érő repülőt, amely dugig volt a legféltettebb és legmodernebb haditechnikával. Nem volt mit tenni, vissza kellett szerezni a több ezer méteres mélységből.

Január 24-én egy F–35C Joint Strike Fighter típusú vadászrepülő próbált landolni a Dél-kínai-tengeren ringatózó USS Carl Vinson repülőgép-anyahajó zsebkendőnyi fedélzetén. De hát nem sikerülhet mindig minden, így ez alkalommal a vadászgép túl alacsonyra ereszkedett a hajó megközelítésekor, és ahelyett, hogy áthaladt volna a fedélzet pereme felett, a hasával beleütközött a szélébe. Ezután persze a gép már csak tehetetlenül végigszánkázott a kifutón, közben elsodort két, a fedélzeten tartózkodó katonát is, majd a hajó másik végén beesett a vízbe. A pilóta katapultált, és a fedélzeten megsérült két társával együtt a Fülöp-szigeteki Manilába szállították kórházba. A repülő azonban a vízben maradt, rövid ideig lebegett a felszínen, majd miután megtelt vízzel, gyorsan elsüllyedt. A 15 tonnás gép az ütközés dacára szinte sértetlen maradt.

Miután eltűnt, a haditengerészet csak feltételezhette, hogy pontosan hol érte el a tengerfeneket, hiszen az óceán áramlatai az egymás alatti mélységi rétegekben más és más irányba sodorhatták. Így a legvalószínűtlenebb az volt, hogy a repülő pontosan az elsüllyedés felszíni pontja alatt tartózkodik. A szimulációk szerint a gép süllyedés közben cikcakkokat írt le, ahogy egyik rétegből átlépett a másikba, és hirtelen elkapta egy más irányú áramlat. A térségben 3780 méter mély az óceán, ez ugyanolyan mélység, mint ahová a Titanic süllyedt.

• Miért volt nagyon sürgős kiemelni a vadászgépet?
• Hogyan találtak rá a repülőre?
• Miért különleges az F-35C?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!