Határtalanok Erdogan ambíciói

Határtalanok Erdogan ambíciói

Recep Tayyip Erdogan török elnök (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Pool/Ettore Ferrari)

A neooszmán álmokat hajszoló török külpolitika immár nem csak arra törekszik, hogy befolyása alá vonja az egykori birodalom területét. Recep Tayyip Erdogan ennél is többre vágyik, és ha kell, tengelyt akaszt a globális hatalmakkal is. A Törökországhoz hasonló feltörekvő országok ambíciói előbb-utóbb kikényszerítik az ENSZ reformját.

Nagyot ment a közelmúltban Recep Tayyip Erdogan. Előbb a török igazságszolgáltatás bírálata miatt nyilvánította nem kívánatos személynek 10 nyugati ország ankarai nagykövetét, majd kiderült, hogy a helyi hatóságok kémkedés vádjával őrizetbe vettek négy orosz és egy-egy ukrán, valamint üzbég állampolgárt, akik állítólag másként gondolkodó csecsenek után kutakodtak. S ha ez még nem lett volna elég, önbizalomtól duzzadva kijelentette, hogy a második világháború győztesei az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsa (ENSZ BT) tagjaiként nem sajátíthatják ki a világot.

Erdogan ezzel a fellépéssel egyértelművé tette, hogy országa nem ijed meg senkitől, és ambíciói túlterjednek az egykori Oszmán Birodalom határain.

• Mely országoknak ment neki Erdogan?
• Hol lehet az ENSZ BT bővítésének a határa?
• Belefér a jelenlegi Törökország?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!