Jó tőke kell a hatósági áras „kormányfához”

Jó tőke kell a hatósági áras „kormányfához”

Az állami erdőgazdaságoktól hatósági áron vásárolható tűzifa

Fotó: Pelsoczy Csaba / Agrárminisztérium, Pilisi Parkerdő

Hiába lett hatósági áras az állami erdőgazdaságoktól értékesített tüzelő, a tűzifa még mindig kétszer annyiba kerül a piacon, mint nyáron. Ez derült ki, amikor árakról érdeklődtünk. Összehasonlítható adataink a Hajdúságból vannak. Júniusban a kuglizott akácfa mázsánként 3600 forintba került házhoz szállítással – vagyis ezt még hasogatni kellett. Júliustól azonban valósággal kilőttek az árak. A bükk fát ekkor már 5500 forintért adták mázsánként, de szeptemberre bőven 6000 fölé nőtt az ára, az akác pedig nagyjából egy ezressel volt drágább. A KSH adatai is árulkodók: egy év alatt megduplázódott a tűzifa átlagára: 4420 forintról 8240 forintra emelkedett.

Egy fakereskedő érdeklődésünkre a napokban azt mondta: az állami erdőgazdaságok által eladott fára bevezetett hatósági ár megállította a tűzifa drágulását, de sokkal nem lett olcsóbb. Nála most 5500 forint a tölgyfa és 6000 – máshol 7000 – az akác mázsája. Egy ezressel lett csak olcsóbb a tűzifa a hatósági áras fa megjelenése után, mivel kicsit olcsóbban tudja beszerezni. Felvetésünkre, hogy mennyire vizes a tűzifája, azt felelte: most is esik, így az augusztusban vágott tölgy is vizes. Ilyenkor lehetetlen szikkadt fát venni.

• Mennyi keménylombú, lágylombú és fenyő tűzifát adott át a lakosoknak a 22 állami erdőgazdaság?
• Melyik típusú tüzelő a legnépszerűbb?
• Mely erdőgazdaságokhoz érkezett a legtöbb igénylés?
• Hogy sikerült az állam piacba történt beavatkozása? Letörték-e az árakat?

A teljes cikket a Magyar Hang december 22-én megjelent, 2022/52-53. karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!