Hogy kerül Mezőszemerére Korda György Reptere?

Hogy kerül Mezőszemerére Korda György Reptere?

Bukta Imre, Kossuth-díjas képzőművész (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Bukta Imre leszáll a berregő traktorjáról, és leszúr a földbe egy vasvillát.

– Ádám, ezt hozd, légy szíves. Láttam pár kupacot ott, ahova megyünk, azokat félre kell rakni az útból – mondja mosolyogva, majd megindul kifelé mezőszemerei háza kapuján, végig az egykori Partizán, később Pacsirta, de a Kossuth-díjas képzőművész által következetesen csak Kertekaljaként hívott utcán. Bukta Imre portájának barnára festett léckerítésén, a földhöz közel van egy kis lyuk, amin kilátni a Május 1. utcára és a járókelőkre. A műtermet is rejtő ház őrkutyái, Szeplős és Galuska rendszeresen kikémlelnek ezen a nyíláson, néha meg is ugatják azt, aki elhalad arra – most épp egy rózsaszín gumi klumpát és viselőjét.

Viszem hát a vasvillát, követve a traktoros Buktát, aki azért indult útnak, hogy levágja Michael és Marika közeli biokertjében az elszáradt mustár szárát. A piros traktor mögé felerősítve a fűkasza, így pöfög végig a szennyvízberuházás miatt göröngyös útszakaszon Bukta, elvonulása után némileg egyenletesebb lett a Kertekalja utca. Persze nem a hatalmas, fekete gumik lapítják ki a bukkanókat, egy helybeli férfi jön troszkát, azaz salakot önteni közéjük.

• Mennyi a valóság Bukta Imre képein?
• Miért jutott eszébe a Reptér című dal a képzőművésznek?
• Hol lesz Bukta Kossuth díjának a helye?

A teljes cikket a Magyar Hang március 31-én megjelent, 2023/13. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!