Ideje kidobni a régi nyugdíjrendszert

Ideje kidobni a régi nyugdíjrendszert

Fotó: Unsplash/Ignat Kushanrev

A 2022-es népszámlálás első, összefoglaló jellegű adatai a közelmúltban láttak napvilágot. A KSH közlése szerint 2011 óta jelentősen csökkent Magyarország lakossága, és egyre messzebb kerülünk a köztudatban élő, tízmillió magyartól.

Farkas András, a Nyugdíjguru.hu alapítója arra hívja fel a figyelmet, hogy a hivatalos 9 millió 601 ezres lélekszám két ellentétes folyamat eredményeként alakult ki. A lakosság számának 464 ezres csökkenését 131 ezer fővel részben ellensúlyozta a környező országokból érkező bevándorlók tömege. Kérdésünkre a nyugdíjszakértő elmondta, a külföldön dolgozó magyarok több százezres tömegét minden bizonnyal az itthon élőkhöz számolták, egyébként akár milliós is lehetne a népesség fogyása.

2030-ban minden negyedik magyar nyugdíjkorú lesz

A nyugdíjrendszer szempontjából fontos tényező, hogy a 45 év felettiek száma emelkedett, a 65 évnél idősebbek pedig már a teljes lakosság 21 százalékát teszik ki. Utóbbiak aránya 2030-ra várhatóan eléri a 24 százalékot, 2060-ra pedig a 33 százalékot. Vagyis egyre kevesebb aktívnak kell eltartani évről évre több nyugdíjast.

• Milyen pszichológiai oka van annak, hogy nem érzünk felelősséget idős önmagunkért?
• Máshol hogyan próbálják ellensúlyozni az elöregedő társadalmakat?
• Hogyan kellene tekinteni a XXI. században a nyugdíjasokra?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!