Íme a számok, mennyi fegyvert vittek eddig magyar felségjelű gépek Ukrajnába

Íme a számok, mennyi fegyvert vittek eddig magyar felségjelű gépek Ukrajnába

Hetvenhét tonnányi fegyver fér el a pápai bázison állomásozó Boeingek gyomrában (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Tudta Ön, hogy február 24-e, vagyis azóta, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát, három magyar felségjelű katonai szállítógép folyamatosan viszi a fegyvert és a humanitárius segítséget a megtámadott országnak? Azt viszont jó eséllyel hallotta már valamelyik magyar kormánytag szájából, hogy Magyarország nem szállít fegyvert Ukrajnának. A kettő között csak látszólag van ellentmondás, és azt, hogy ez miként lehetséges, mindjárt elmagyarázzuk.

Október 6-án az amerikai külképviselet meghívására munkatársunk David Pressmann nagykövet társaságában meglátogathatta Nyugat-Magyarország egyetlen aktív katonai repülőterét. A hivatalos nevén Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőterét a világ Pápa Airbase-ként ismeri – mivel Magyarország 2001-ben felajánlotta NATO-feladatokba bevonható repülőtérnek, azóta egy világon egyedülálló társulás, a SAC-program (Strategic Airlift Capability, azaz Stratégiai Légiszállítási Képesség) bázisaként szolgál, és három magyar lajstromjelű Boeing C–17 Globemanster III típusú katonai szállítórepülőgép otthona. Mindhárom gép farkán ott a piros-fehér-zöld festés és a PÁPA felirat.

• Kik is használják ezeket a gépeket?
• A magyar katonák mennyit repülnek vele?
• Más országok mennyit repültek azokkal Ukrajnába?

A teljes cikket a Magyar Hang október 21-én megjelent 2022/43. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!