Katasztrófahelyzettel nézünk szembe, ami emberek milliárdjait fogja elüldözni otthonukból

Katasztrófahelyzettel nézünk szembe, ami emberek milliárdjait fogja elüldözni otthonukból

Felperzselődő erdők a 2019-20-as ausztráliai erdőtűzszezonban (Fotó: WWF Australia)

Az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Tanácsadó Testülete (IPCC) megjelentette a soron következő, hatodik értékelő jelentését, amely sok ezer kutató hosszú évekig tartó munkáján alapul. Az eredmények borzalmasabbak nem is lehetnének: a fogadkozások, vállalások, egyezmények ellenére a szén-dioxid-kibocsátás nemhogy csökkenne, hanem tovább nő. Már most is a klímaváltozás sűrűjében vagyunk, de a java a következő évtizedekben jön. Katasztrófahelyzettel nézünk szembe, ami emberek milliárdjait fogja elüldözni otthonukból, majd éhínségbe, járványokba és háborúkba taszítja őket. De sajnos ez a válság elég lassan alakult ki ahhoz, hogy mára normalizáljuk, és úgy teszünk, mintha nem is létezne.

Immár 1,2 Celsius-fokkal nőtt a Föld átlaghőmérséklete. A felmelegedés üteme nem volt ilyen gyors az ókor óta. A légköri szén-dioxid-koncentráció legalább kétmillió éve nem volt ilyen magas. Mindezt kizárólag az emberi tevékenység okozza – bár ez tudományos értelemben sosem volt kérdéses, csak a legszennyezőbb iparágak által pénzelt lobbiszervezetek és „független” „szakértők” keltették a bizonytalanságot és akadályozták – szörnyen sikeresen – a cselekvést évtizedeken keresztül. Egyértelmű az ok-okozati összefüggés a klímaváltozás és az utóbbi években sokasodó szélsőséges időjárási események (a hőhullámok, aszályok, áradások) és a tengerszint-emelkedés között.

• Mire számíthatunk a következő évtizedekben?
• Mekkora esélyünk van, hogy teljesítsük a párizsi klímacélokat?
• Mi lesz, ha nem csinálunk semmit?

A teljes cikket a Magyar Hang március 31-én megjelent, 2023/13. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!