„Ebben a rendszerben mindenki kap valamit”

„Ebben a rendszerben mindenki kap valamit”

Irakiak voksolnak egy bagdadi szavazóhelyiségben 2021. október 10-én, az előrehozott parlamenti választások napján (Fotó: MTI/EPA/Ahmed Dzsalil)

Meglepő eredményeket hozott egy nemrégiben készült felmérés, ami arra volt kíváncsi, mely problémát tartják a legfontosabbnak az irakiak a hazájukban. Míg a sokat szenvedett országban a válaszadóknak csupán a 9 százaléka tette első helyre az Iszlám Állam (IÁ) jelentette veszélyt, addig a válaszadók 80 százaléka a korrupciót nevezte meg legfőbb problémaként. Mindez óriási nyomást jelent a lassan formálódó iraki kormány számára, amelyben a főszereplők nemzeti egységgel kívánják legyűrni a korrupciót.

– Ebben a rendszerben mindenki kap valamit – nyilatkozta lapunknak Hölvényi György, az Európai Néppárt KDNP-s európai parlamenti képviselője. A képviselő – aki megfigyelőként vett részt az októberi iraki választásokon – elmondta: az iraki politikai rendszer úgy épül fel, hogy minden felekezet vagy etnikum kapjon valamilyen pozíciót, mivel a törvényhozók azt szeretnék elérni, hogy minden csoport a hazájának érezhesse Irakot. Ebben az országban ugyanis mostanra már minden csoportnak vannak sérelmei, hiszen senki sem tudott kimaradni az elmúlt évtizedek háborúiból. 

A teljes cikket a Magyar Hang november 19-én megjelent 2021/47. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!