„Nincs itt annyi rendőr, hogy elbánjon kétszáz drogos cigánnyal”

„Nincs itt annyi rendőr, hogy elbánjon kétszáz drogos cigánnyal”

A Magyar Önvédelmi Mozgalom tagjai Jászapátiban 2021. július 25-én (Fotó: Takács Kitti/Magyar Hang)

Fotó: Takacs Kitti

Bevert fejek, bömbölő hangfalak, zombivá lett kicsik és nagyok, tüntetések és könnyek Jászapátiban. S persze a „tedd ki, hadd hűljön” rendőrök, akiknél ezerszer jobbak a „vidéki piros sapkások”. Riport Jászapátiból, Pócs János birodalmából.

Jászapáti nincs kerületekre osztva, mégis van „nyóckere”. Szűk, girbegurba, de masszív, új betonúton sétálok, dőlésnek indult házak között, a Józsefvárosra utaló feliratot is két repedező falon látom meg. Látszik, hogy nem volt ez mindig így: jellegzetes faszerkezetű, jászhalmazos tetejű házak ezek, ahova a helyi folklór szerint rosszabbnál rosszabb hírű helyekről, lepusztult tanyákról és magukra hagyott falvakból kezdtek beköltözni a potenciális skanzent lassan gettóvá alakító családok.

Reggel van még, a jászapáti „nyócker” csendes, itt-ott szól csak mulatós. Üresek az utcák is, a kopott házak között nem cikáznak, csak parkolnak a fekete turbódízelek, járókelőből is csak eggyel szaladok össze, egy idős asszonnyal, őt kérdezem.

– Jön tüntetni a Mi Hazánk és a Magyar Önvédelmi Mozgalom. Hallott róluk?
– Hát az nem jó! Az ember csak a rosszra készül ilyenkor. De hát miért jönnek?
– Azt mondják, hogy nagyon megy itt a bűnözés Jászapátin.
– Hát ez igaz. Sok a drog sajnos, olyanok lesznek tőle, mint a zombik, kicsitől a nagyig, embertől az asszonyig. Ritka az olyan tiszta ember már, mint én.
– Nem jönnek a rendőrök?
– Dehogynem, jönnek azok, de hát nem vagyunk velük megelégedve. Különösen az apátiakkal nem. Azok olyanok, hogy: tedd ki, hadd hűljön.
– Tedd ki, hadd hűljön?
– Egy forintot nem érnek, na. Most vidékiek vannak, hála istennek, piros sapkások, azok aranyat érnek.

„Aranyat érő piros sapkások”, azaz készenlétisek ide vagy oda, az asszony nem érzi annyira biztonságban magát, hogy elárulja a nevét: azt mondja, akkor megölnék a kábítószerből élő szomszédjai.

A teljes riportot a Magyar Hang július 30-án megjelent 2021/31. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!