Jeszenszky Géza: A szabad világ és a diktatúrák állnak szemben egymással

Jeszenszky Géza: A szabad világ és a diktatúrák állnak szemben egymással

Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere, korábbi nagykövet (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Nekem ma sem a keleti kapcsolatok építésével van bajom, hanem azzal, hogy ez a keleti kapcsolat nem pusztán gazdasági területre terjed ki, hanem politikai barátsággá vált. Olyan bensőségesnek tűnő viszonnyá, ami ellentétes a nyugati orientációnkkal, NATO-tagságunkkal, az európai uniós tagságunkkal – indokolta Jeszenszky Géza lapunknak adott interjújában, miért nézi rossz szemmel azt, hogy Orbán Viktor nemrégiben uniós szerepben tetszelegve kokettált Vlagyimir Putyinnal. Az Antall-kormány külügyminisztere szerint az, hogy a magyar vezetés nem csak az Európai Unióban, hanem a NATO-ban is a kerékkötő szerepét vette fel, az ország biztonságára is veszélyt jelent. Ha valakit kizárnak a szövetségből, akkor egyedül védtelenné válik.

Persze a magyar kormányfő igyekszik elkerülni az elmagányosodást, ezért is hozott össze egy szélsőjobboldali frakciót az Európai Parlamentben. – Az új frakció azonban nem fogja érdemben megváltoztatni az Európai Parlament hangulatát – véli a volt külügyminiszter. A következő parlament legerősebb alakulata továbbra is az Európai Néppárt. Az a józan közép, amit a szocdemekkel és a liberálisokkal együtt alkotnak, ma is az EP meghatározó ereje.

Erről is olvashat a teljes interjúban:
• Miért nem a magyar külpolitika sikere az új EP-frakció?
• Hogy küzdhetne Európa a populizmus és a szélsőjobb ellen, és miért nyernek egyre nagyobb teret ezek a pártok?
• Miért mérgesedett el a viszony a Nyugat és Oroszország vezetése között?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap július 18-ig kapható 2024/28. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!