Kell még valamit mondanom, Ildikó? – Lendvai Ildikó ma már tudja a kérdésre a választ

Kell még valamit mondanom, Ildikó? – Lendvai Ildikó ma már tudja a kérdésre a választ

Lendvai Ildikó

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem gondolta, hogy akkora lavinát indít majd el Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde – erről is beszélt Kompország című műsorunkban Lendvai Ildikó, majd ironikusan megjegyezte, nyilvánvalóan semmilyen politikai érzéke nincs. Az MSZP egykori elnöke és frakcióvezetője szerint a 2006-os választási kampány után szembesültek vele, hogy mennyire rossz gazdasági helyzetben van az ország. Ő maga azzal számolt, hogy olyan 2-300 milliárd forint hiány lehet, a valóságban azonban 800-1000 milliárd forint hiányzott a büdzséből, így nyilvánvalóvá volt, hogy nem tudják beváltani valamennyi választási ígéretüket. Azért, hogy erről nem tájékozódott korábban, magát is felelősnek érzi. Meggyőződése ugyanakkor, hogy Gyurcsány szavai ellenére („hazudtunk reggel, délben meg este”) szándékos hazugságok nem történtek, a beszédben elhangzott elhíresült mondatokat nem a hazugság beismerésének, inkább teátrális gesztusoknak tartja. Lendvai Ildikó szerint Gyurcsány Ferenc szívesebben vállalta fel az ingét tépő tragikus hős szerepét, minthogy elismerje, miniszterelnökként nem volt tisztában az ország gazdasági helyzetével. Ma már tudja azt is, mit kellett volna felelnie arra a kérdésre, hogy „Kell még valamit mondanom, Ildikó?” – Azt kellett volna mondanom neki, hogy nagyszerű Feri, és ezt mikor fogod elmondani a televízióban, vagy a parlamentben? – mondta.

Gyurcsány Ferenc beszéde 2006. május 26-án hangzott el a balatonőszödi kormányüdülőben, a szocialista frakció zárt ülésén. A beszéd néhány hónappal később, 2006. szeptember 17-én nyilvánosságra került. Ebben a miniszterelnök arról beszélt, hogy kormányzásuk alatt hazudtak az embereknek, és eltitkolták milyen megszorításokra készülnek.

A beszélgetésben Lendvai Ildikó beszélt arról is: 
• Mit szól ahhoz, hogy Gyurcsány Ferenc a rossz választási eredmény ellenére sem mond le a DK pártelnöki posztjáról?
• Mit gondol Magyar Péterről és Tisza Pártról?
• Valóban le akarták cserélni Horn Gyula miniszterelnököt Kósáné Kovács Magdára?
• Érez felelősséget azért, hogy az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után nem mondatták le Gyurcsány Ferencet?
• Mit kellett volna másképp csinálni a Horn-, a Medgyessy-, illetve a Gyurcsány kormányok idején?