Márki-Zay Péter pártja nekiment Magyar Péternek

Márki-Zay Péter pártja nekiment Magyar Péternek

Márki-Zay Péter (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megdöbbent a Márki-Zay Péter által vezetett Mindenki Magyarországa Néppárt azon, hogy Magyar Péter ígérete szerint a Tisza-kormány 2027-től duplájára emelné a minimálbért. Az egykori miniszterelnök-jelölt szerint ezzel ugyanis beszállt a populista ígéretlicitbe.

Vasárnap délután írt arról a Facebook-oldalán Magyar Péter, hogy a Tisza-kormány 2027-től duplájára emeli a jelenleg 266.800 forintos minimálbért és azért fognak dolgozni, hogy a kormányzati ciklus végére egymillió forint lehessen a minimálbér összege Magyarországon. Azt is hozzátette, hogy ez a béremelési dinamika a magyar tulajdonú mikro-, kis- és közép vállalatok számára csak jelentős adó- és járulékteher-csökkentés és támogatás mellett lesz kigazdálkodható, ennek kidolgozásán is dolgoznak a párt adópolitikai és költségvetési szakemberei.

A Mindenki Magyarországa Néppárt szerint ugyan érthető és támogatandó cél a munkavállalók életszínvonalának javítása, de fontos, hogy a gazdasági és politikai ígéretek megalapozottak legyenek, különösen egy olyan kérdésben, amely ekkora hatást gyakorolhat az ország gazdasági stabilitására és versenyképességére. Kifejtette, hogy egy ilyen drasztikus minimálbér-emelés jelentős inflációs nyomást idézne elő, a mikro- és kisvállalkozásokat nehéz helyzetbe hozná – hiszen sok helyen nem rendelkeznek elég tartalékkal a bérek megduplázására –, ráadásul a munkaerőpiac is torzulna. Így ugyanis az alacsonyabb képzettségű munkaerő túlértékelődhet, míg a magasabb képzettségűek bérpozíciója relatíve csökkenne, ami hosszú távon növelné a társadalmi és gazdasági feszültségeket.

A Márki-Zay Péter nevéhez köthető párt szerint Magyar Péter is beszállt abba a populista ígéretlicitbe, amely az elmúlt 30 év politikáját jellemezte. – Nem kérünk olyan régi és új vezetőkből, akik arra építik politikájukat, hogy saját politikai sikerük érdekében hamis ígéretekkel csapják be a választóikat. Bár az ilyen típusú ígéretek rövid távon szavazatokat hozhatnak, hosszú távon komoly károkat okozhatnak az ország gazdasági hitelességében és az ígéretet tevő politikai párt szavahihetőségben – fogalmazott.