Pogátsa: A Fidesz neoliberális politikát folytat, ami ellen harcolt ellenzékben

Pogátsa: A Fidesz neoliberális politikát folytat, ami ellen harcolt ellenzékben

Pogátsa Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szegénység felszámolását ígérte, és hétpontos családvédelmi programot jelentett be Orbán Viktor vasárnap az immáron hagyományos évértékelőjében. Az elhangzottakat Pogátsa Zoltán közgazdász és szociológus értékelte a Magyar Hangnak. Álláspontja szerint az igazi családbarát intézkedés az lenne, ha a szülőknek rendes bért és kevesebb munkaidőt garantálna a kormány.

Csak a régi lemez: munkaalapú állam

Olyan országokban sikerült a szegénység felszámolása, mint például a skandináv államok, ahol különböző szociális intézkedésekkel értek el eredményeket. Ám – mutatott rá – Orbán Viktor továbbra is kitart amellett, hogy ami máshol jól működött, mint a jóléti állam, az már idejét múlt, és továbbra is a munkalapú államban hisz.

Éppen ezért abszolút nem sikerült, és nem is sikerülhet a szegénységet felszámolnia Magyarországon, ugyanis éppen azok a szociálpolitikai intézkedések hiányoznak ehhez, amiket éppen ő számolt fel

– fejtette ki lapunk kérdésére a nemzetközi politikai gazdaságtan szakértője.

Márpedig

Orbán Viktor immár hagyományos évértékelőjéből kiderült:

továbbra is kitart a kormány amellett, hogy nem jóléti

intézkedésekkel, hanem munkaközpontú világgal kell a szegénység

ellen küzdeni.

Pogátsa szerint nem egyszeri, állami kegyre van szükség az úgynevezett családvédelmi programban, hanem arra, hogy a dolgozó szülők rendes bért kapjanak, kevesebb legyen a munkaidejük, hogy több időt lehessenek a családtagjaikkal, gyermekeikkel. – Számomra ezt jelenti a családvédelmi politika, ami stabil, kiszámítható bérrendszerre épül. Ráadásul nem a harmadik és negyedik gyermek, hanem az első kettő születését kellene elsősorban támogatni. A fiatal házasok számára a lehetőségét kell megteremteni ahhoz, hogy létbiztonságban érezvén magukat több gyermeket is vállaljanak – vélekedett.

Négy kerék

Az sem éppen a szegényebb rétegeket segíti, hogy nagycsaládosként – azaz három gyermeknek kell lennie – 2,5 millió forintos állami támogatást kaphat hétszemélyes autó vásárlása esetén. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a távirati iroda szerint az intézkedést azzal magyarázta: azt látják, vannak, akik azért nem vállalnak negyedik gyermeket, mert egyszerűen nem férnének be a négy gyerekkel az autóba. Ez a megállapítás legalábbis sántít a közgazdász szerint.

Pogátsa Zoltán állítja, a nagyszülői gyed esetleges bevezetése is a lehető legrosszabb irány. (Novák Katalin elmondta, a nagyszülői gyed rendszere – ami várhatóan 2020-ban indul – azt hivatott támogatni, hogy a szülők visszamehessenek dolgozni, ha a nagyszülő aktívan részt szeretne venni a gyerek nevelésében. Fontos, hogy a gyed extrát a nagyszülők nem tudják fölvenni.)

Neoliberális tempó

„Ez egy abszolút neoliberális intézkedés lenne, hogy a szülők minél hamarabb menjenek vissza dolgozni. Ennek semmi köze a családvédelemhez, ez a kínai modell átvétele, miszerint a gyalázatos oktatás miatt kevés a szakember, nekik meg minél hamarabb vissza kell térniük a munkába, a gyereket meg nevelheti a nagyszülő. Abszolút rossz irány, ami éppen azt bizonyítja, hogy a kormány nem hisz abban, hogy másokat is képes lesz bevonni a munkaerőpiacra” – állította a szakember.

Az

egészségügy fejlesztésére 700 milliárd forintot ígért beszéde

végén a miniszterelnök. Pogátsa Zoltán szerint pontosan 8 éve

kormányzó Orbán-kabinet eddig folyamatosan alulfinanszírozta az

egészségügyet, mégpedig az uniós átlaghoz képest a GDP

legalább 3 százalékával. Úgy véli, joggal merülnek majd fel

olyan kérdések, hol volt eddig ez az összeg, és most majd mibe

akarják fektetni.

Ugyanis ez a pénz megvan a GDP-ben, és az lenne az elvárható, hogy az ágazatra fordított összeg elérje az uniós átlagot. Persze az sem mindegy, hogy a beígért 700 milliárd mire megy majd el, csak új kórházakra, vagy az egészségügy teljes fejlesztésére, amibe a tisztességes bérezés, a működés finanszírozása is beletartozik.

Korábban megkérdeztem Balog Zoltán volt emberi erőforrás minisztert, hogy ezt miért nem költöttük már előbb az egészségügyre, akkor azt mondta, az adócsökkentés élvezett előnyt, valamint az, hogy az országot vonzóvá tegyük a külföldi befektetőknek. Azaz a Fidesz éppen olyan neoliberális politikát folytatott, ami ellen teljes joggal harcolt még ellenzékben

– fogalmazott a közgazdász, szociológus.

Azzal

viszont teljesen egyetért, hogy valamilyen módon változtatni kell

a hazai nyelvoktatáson. Így azt a miniszterelnöki elképzelést,

miszerint a kilencedik és tizenegyedik osztályban nyáron minden

tanuló két hét külföldi nyelvi tanfolyamon vegyen részt,

amelynek költségeit a kormány vállalja, abszolút támogatni

tudja. Hozzátette, persze ehhez a hazai oktatásra is sokkal több

pénzt kellene áldozni, hiszen jelenleg a GDP 3,9 százaléka megy

el az oktatásra, míg az uniós átlag 6,5 százalék, ám például

a dánok 8-9 százalékát fektetik ebbe az ágazatba.

Novák:

Július elejétől indul a program

A kormányfő által belengetett hétpontos családvédelmi program részleteiről hétfőn tartott sajtótájékoztatót Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Azt mondta, a program július 1-jén indul, és három évig lehet belépni. A 10 millió forintos szabad felhasználású kamatmentes hitelt 18 és 40 év közötti nők tudják fölvenni – már házasokra is érvényes, és az sem kizáró ok, ha a férj egyszer már elvált – aminek a törlesztését az első baba születése után három évre felfüggesztik. A második gyerek érkezése után már nemcsak a törlesztést függesztik fel újabb három évre, de a tartozás 30 százalékát el is törlik, a harmadik gyermek után pedig az egész tőketartozást elengedik.

Azok, akiknek már van gyermeke, szintén élhetnek a lehetőséggel, náluk viszont a következő, 2019. július elseje után született gyermeknél lesz érvényes a törlesztés felfüggesztése. A 10 millió forint a maximálisan felvehető összeg, de az államtitkár elárulta, hogy ennél kevesebbet is föl lehet venni. A maximális összeg esetében a futamidő nagyjából húsz év.

A csok rendszerét kibővítik – a kamattámogatott kölcsönt – a használt lakások vásárlására is, ami alapján két gyermek vállalása esetén 10, három vagy több gyerek után 15 millió forintos hitelt lehet fölvenni. Az igazi újdonság, hogy eltörlik a 35 milliós értékhatárt, tehát július 1-től ennél drágább használt lakásra is igénybe lehet venni a kedvezményes hitelt. A jelzáloghitelekből a második gyerek születésekor egymilliót, a harmadiknál négymilliót, minden további gyermeknél egy-egy milliót átvállal az állam, míg szintén a program része, hogy a legalább 4 gyermeket vállaló anyák életük végéig mentesülnek az szja-fizetés alól. Utóbbiba azok az anyák is beletartoznak, akiknek már nagykorúak a gyermekei, és a kedvezménnyel 2020-tól élhetnének.

Novák Katalin kijelentette, a költségvetési források biztosítottak ezekhez a programokhoz, és a végső összeg attól függ, hogy hányan élnek majd a lehetőségekkel. Ugyanakkor már végeztek előtanulmányokat, és ezek alapján a 2020-as költségvetésbe 150 milliárd forintot különítenek el a programok megvalósítására.