Lázár János kiment a tüntetők közé

Lázár János kiment a tüntetők közé

Lázár János a Pázmány új campusának megépítése ellen demonstrálókkal (Forrás: Lázár János/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Személyesen látogatta meg hétfőn reggel Lázár János azokat, akik a Magyar Rádió egykori székházának helyén, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új belvárosi campusának megépítése ellen tiltakoznak. A munkálatok ugyanis néhány hete már megkezdődtek.

Az építési és közlekedés miniszter szerint „az építkezés rossz, valaminek az újjá- vagy felépülése pedig jó”, ezt az ellentmondást kell kezelniük a VIII. kerület szívében épülő új egyetemi negyed kapcsán is. Azt hangsúlyozta, hogy a Palotanegyed a szó szoros és átvitt értelmében is gyarapodni fog az új Pázmány Campusszal, Közép-Európa egyik legszebb és legmodernebb egyetemi városnegyedével, a diáknegyed új életet hoz a történelmi utcákba, aminek egyaránt nyertesei lesznek a helyben élők és az itt vállalkozók. Azt elismerte, hogy az építés folyamata természetesen kényelmetlenségekkel, sőt hétköznapi áldozatokkal jár, „amit sosem tagadtam és amit sosem vettem félvállról”. Ezért volt természetes számára az is, hogy beszéljen a demonstrálókkal: „meghallgatjuk egymást, megbeszéljük, megoldást találunk”.

A munkálatok megkezdésekor Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára azt mondta, hogy az elmúlt 35 évben ekkora értékű oktatási intézményi beruházás nem történt Magyarországon, amivel a projekt az egyik legnagyobb volumenű, Budapest léptékben is meghatározó állami beruházás. Pikó András, a kerület polgármestere ugyanakkor példa nélkülinek, agresszívnek és visszavonhatatlan károkat okozónak nevezte az eljárást, ahogyan a kormány a Pázmány-projekt kapcsán eljár a józsefvárosiakkal szemben. Többek közt azzal kritizálta, hogy a kormány képviselőivel is ismertetett társadalmi véleményezés eredményeiből egyelőre egyetlen egyet sem építettek be a tervekbe, emellett úgy vélte, megzsarolták a lakókat azzal, hogy ha nem tetszik nekik a fejlesztés, kivásárolja őket, és el is költözhetnek.