„Pakssal ezt nem lehet megcsinálni” – a városháza előtt demonstráltak

„Pakssal ezt nem lehet megcsinálni” – a városháza előtt demonstráltak

Tüntetés a paksi városháza előtt 2024. augusztus 6-án (Forrás: TelePaks TV)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormányzatnak értésére kell adjuk, hogy Paks városa nélkül nincs Paks II. beruházás, a paksi lakosok nélkül nincs Paks II. beruházás. Tőlünk most a működési bevételünket vették el, ezért ha komolyan gondolja a kormány a Paks ii. beruházást, ezt a felelőtlen döntést nem teheti meg, mert a városlakók támogatását is el fogja veszíteni. Pedig a paksiak komolyan gondolják a beruházást, a legmagasabb arányban támogatják az országban – mondta Heringes Anita, Paks megválasztott független polgármestere a városháza előtti téren tartott keddi tüntetésen.

Múlt héten derült ki a Magyar Közlönyből, hogy különleges gazdasági övezetté nyilvánítja a kormány a Paksi Atomerőmű területét, ami ezzel Paks városától a Tolna megyei önkormányzathoz kerül át. Az erőmű évi mintegy hatmilliárdos iparűzési adója ezzel a várostól a szintén fideszes többséggel irányított megyei önkormányzathoz kerül. A rendelet szerint a különleges gazdasági övezet helyi adóinak 62,5 százalékát Tolna megye, 37,5 százalékát Bács-Kiskun megye kapja A döntést azután hozták, hogy a júniusi önkormányzati választáson a paksiak a fideszes jelölt helyett ellenzéki polgármestert, Heringes Anitát választották meg.

Heringes Anita azzal kezdte felszólalását, hogy felidézte: többen megállították az elmúlt napokban, hogy szívesen itt lennének, de vagy az önkormányzatnál, vagy az atomerőműnél dolgoznak és félnek. Megígérte nekik, hogy megvédik őket és örömmel látta, hogy többen el is jöttek közülük. Egyúttal üdvözölte, hogy megtelt a tér.

Ennek a városnak jár ez a pénz, az itt élők termelték meg – mondta. Egészségügyi intézményüket, óvodájukat sem fogják tudni fenntartani, miközben ahova átcsoportosítják a pénzt, lesz majd két pad, mert körülbelül ennyi fog jutni belőle – tette hozzá. Elmondta, hogy készítettek egy matricát, Kiállok Paksért felirattal. „Ragasszuk ki, vigyük el minél tovább a hírt, hogy mindenki kiáll Paksért, és mindegy hogy mit a gondol a világról, egy a fontos: Pakssal ezt nem lehet megcsinálni” – mondta.

Megszólította a Fidesz–KDNP képviselőit, hogy most tegyék félre a pártjukat, közösen álljanak ki a városért. Hozzátette, hogy szerdán bevisz a hivatalba egy kormánynak szánt levelet, várja, hogy azt aláírják. Álljanak ki a városért, ha még szeretnék képviselni azt, vagy be se üljenek a testületbe – üzenete. Szabó Péter Fidesz–KDNP-s polgármestertől nem vár semmit, mivel ma azt mondta riportereknek, hogy egyetért a kormány döntésével, „vele nincs miről beszélni”.

Mi nem egy most épülő akkugyár vagyunk, nem egy új beruházás, mi, Paks város lakossága fogadtuk be a legbiztonságosabb gyárat Magyarországon és ez azért biztonságos, mert az itt élők működtetik. De ha a dolgozó úgy megy be dolgozni reggel, hogy nem érzi biztonságban a családját, mert nincs óvoda, bölcsőde és az egészségügyi intézményünk sem úgy működik, mint eddig, akkor nem fog tudni nyugodtan bemenni dolgozni. Ez egy biztonsági kérdés is, ha nem érti meg a kormányzat, akkor Magyarország lakossága fogja majd megértetni velük – mondta.

Aki hisz a demokráciában, el kell fogadja a választás eredményét – üzente a kormánynak. Ha Paks város lakossága kitart, akkor egyet ígérek, mi is ki fogunk tartani – fogalmazott. Megígérte, hogy először harcos amazonként fog küzdeni, utána pedig nagyon komoly tárgyalópartnere lesz a kormányzatnak. Ha kidobnak az ajtón, vissza fogok mászni az ablakon – ígérte.

A polgármester ma azt mondta, 3 milliárd forinttal fogják átadni az irányítást októberben, de ha ez igaz lesz is, arra lesz csak elég, hogy év végéig ne menjen csődbe a város – mondta Heringes Anita. 

Ki lesz a következő, melyik település?

Itt 50 polgármesternek kellene állni, 15-nek kellene sorakozni a mikrofonnál, hogy itt állunk Paks mellett. Hol vannak? – tette fel a kérdést a Heringes Anita előtt felszólaló Lengyel Róbert, Siófok független polgármestere. Szerinte ha változnak a dolgok, márpedig úgy gondolja, hogy változni fognak, ők (akiknek itt kellene még állni) lesznek az elsők, akik kifordítják a ruhájukat.

Paksot megbüntették, kilóg a lóláb. A Fideszt megverték, és most jött a revans. Ki lesz a következő, melyik település? Én egész biztos nem fogom azt mondani a siófokiaknak, hogy igazuk van azoknak, akik ilyen döntést hoztak – mondta, utalva Szabó Péter polgármester mai válaszára.

Eljutottam odáig, hogy ha továbbra is mindenki a fotelben ücsörög, semmi nem fog változni. Ilyen aljasságra nem lehet mást mondani, mint hogy nem, nem engedjük – mondta. Hozzátette, hiába vannak sokan itt, ha elmennek haza és semmi nem történik, akkor tuti elveszik a 6 milliárdot. De ha a paksiak kiállnak a városukért, és a többi település is, akkor a hangjuk el fog hallatszani a Karmelitáig is. Ez a pont, amikor azt kell mondani, nem félünk, elég volt – fogalmazott Lengyel Róbert. Fel is ajánlotta segítségét, mint 10 éve regnáló polgármester. „Maradjunk hangosak, hajrá, Paks, hajrá, paksiak, hajrá, magyar önkormányzatok” – ezekkel a szavakkal búcsúzott.

A tüntetés résztvevői petíciót is aláírtak, amihez még lehet csatlakozni a következő napokban, és azt el fogják juttatni Orbán Viktornak. Az alkotmánybírósági beadvány is készül – hangzott el a demonstráció végén, ahol további akciókat is ígértek.

Mint nap közben beszámoltunk róla, keddre rendkívüli testületi ülést hívott össze a Paksi Deák Ferenc Egyesület, amelynek színeiben Heringes Anitát is polgármesterré választották, és amelynek képviselői már most is a testületben ülnek. A jelenleg még Fidesz-KDNP-s többségű testület elfogadta az egyesület frakciója által benyújtott rendkívüli javaslatot, amellyel befagyasztják a város kötelezettségvállalásait, a két frakció egyetértéséhez kötik a kifizetéseket, szigorítják a gépkocsi-használatot. Heringes Anita elmondása szerint bejelentkezett Paks I. és Paks II. igazgatójához, valamint Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszterhez és Lázár János építési és közlekedési miniszterhez is. Orbán Attilának, a megyei közgyűlés alelnökének, aki a közgyűlési elnöki poszt várományosa októbertől és paksi lakos, az új polgármester azt üzente: „gondolja át, mi a fontosabb, a poltiikai karrierje vagy Paks működése”.