Paks új polgármestere: „Ha kidobnak az ajtón, visszamászom az ablakon”

Paks új polgármestere: „Ha kidobnak az ajtón, visszamászom az ablakon”

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. épülete 2023. december 5-én. (Fotó: MTI/Kiss Dániel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tüntetést szervez Paks júniusban megválasztott, október 1-én hivatalba lépő új vezetése kedden 18 órára, miután kiderült: a kormány elvonja Paks iparűzési adóbevételeit közvetlenül azután, hogy a választók nem a korábbi, fideszes városvezetésnek szavaztak bizalmat. A képviselőtestület vészforgatókönyvet fogadott el kedden, és már most vissza kellett mondani bizonyos fejlesztéseket. Heringes Anita újonnan megválasztott polgármester a Magyar Hangnak azt mondta: mindenkihez elmegy, és ha kidobják az ajtón, visszamászik az ablakon. Szerinte a lakosság felháborodott a kormány döntésén.

Különleges gazdasági övezetté nyilvánítja a kormány a Paksi Atomerőmű területét, ami ezzel Paks városától a Tolna megyei önkormányzathoz kerül át – derül ki a Magyar Közlönyből. Az erőmű évi mintegy hatmilliárdos iparűzési adója ezzel a várostól a szintén fideszes többséggel irányított megyei önkormányzathoz kerül. A döntést azután hozták, hogy a júniusi önkormányzati választáson a paksiak a fideszes jelölt helyett ellenzéki polgármestert, Heringes Anitát választották meg. Az október 1-én hivatalba lépő új polgármester szerint a településen nagy a felháborodás, a ma este 18 órára meghirdetett tüntetésre elmondása szerint olyanok is jelezték a részvételüket, akik az önkormányzati választáson a Fideszt támogatták. (Frissítés: a tüntetésről itt olvashat.)

Keddre rendkívüli testületi ülést hívott össze a Paksi Deák Ferenc Egyesület, amelynek színeiben Heringes Anitát is polgármesterré választották, és amelynek képviselői már most is a testületben ülnek. A jelenleg még Fidesz-KDNP-s többségű testület elfogadta az egyesület frakciója által benyújtott rendkívüli javaslatot, amellyel befagyasztják a város kötelezettségvállalásait, a két frakció egyetértéséhez kötik a kifizetéseket, szigorítják a gépkocsi-használatot. 

Heringes Anita elmondása szerint máris megszorításokra kényszerítette a képviselőtestületet a kormányzati rendelet, ugyanis hatályon kívül kellett helyezniük egy képviselőtestületi döntést, amely szerint 4,3 milliárdos uniós támogatásból 7 új elektromos buszt szerzett volna be a város. A fenntartás költségeit – a sofőrök bérezését is beleértve – a városnak kellett volna állnia, ennek a fedezetét az elvonás után viszont már nem látják a költségvetésben. A buszok a polgármester szerint a Paks I erőmű dolgozóinak szállításába kapcsolódtak volna be. 

– Óriási a felháborodás. Kikiabálnak az autókból az emberek, hogy „kiállunk mellettetek”. A boltban nem tudok úgy végigmenni, hogy ne állítsanak meg – mondta a paksi közhangulatról Heringes Anita. Szerinte a keddi tüntetés azt hivatott megmutatni, hogy Pakson „pártállástól függetlenül mindenki összeáll” a kormány döntése ellen. Szerinte olyanok is ki fognak vonulni a paksi városháza elé, akik az önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP jelöltjeire voksoltak. Heringes Anita szerint a kormány a Paks II. projektet is veszélybe sodorja ezzel a döntéssel: – Ha a kormány komolyan gondolja a Paks II. beruházást, akkor Pakstól nem lehet elvenni a működési támogatását. Nem hogy arra nem lesz pénzünk, hogy befogadjuk az újonnan érkező külföldieket, hanem azoknak az életszínvonala is csökkenni fog, akik most üzemeltetik az erőművet – mondta a polgármester.

A kedden elfogadott határozat szerint a jelenlegi polgármesternek kell javaslatot tenni a költségvetés módosítására, és intézkedési tervet kell készítenie. Heringes Anita szerint ezzel semmiképpen nem lehetett októberig várni. – Nyilván segíteni fogunk, ahogy a hivatal dolgozói is mindent megtesznek – mondta az egyelőre ellenzékben lévő új polgármester. Heringes Anita elmondása szerint bejelentkezett Paks I. és Paks II. igazgatójához, valamint Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszterhez és Lázár János építési és közlekedési miniszterhez is. Orbán Attilának, a megyei közgyűlés alelnökének, aki a közgyűlési elnöki poszt várományosa októbertől és paksi lakos, az új polgármester azt üzente: „gondolja át, mi a fontosabb, a poltiikai karrierje vagy Paks működése”.

A továbbiakról elmondta: jelenleg egyeztetnek arról a beadványról, amelyet az Alkotmánybírósághoz terveznek benyújtani, és aláírásgyűjtést is indítanak. A további lépéseket a tiltakozás eredményétől teszik függővé, de elmondása szerint nem hátrálnak – Ha kidobnak az ajtón, vissza fogok mászni az ablakon – mondta Paks új polgármestere.

A kormány augusztus 1-én kiadott rendeletében az „Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel” kihirdetett vészhelyzetre hivatkozva jelöl ki Paks város területén különleges gazdasági övezetet. A gazdasági övezetbe tartozó önkormányzati ingatlanokat a Tolna Vármegyei Önkormányzat tulajdonába sorolják át.  A rendelet szerint a különleges gazdasági övezet helyi adóinak 62,5 százalékát Tolna megye, 37,5 százalékát Bács-Kiskun megye kapja. A pénz 3 százalékát az önkormányzatok saját magukra, 17 százalékát saját fejlesztéseikre költhetik, a maradékból a környező településeket kell fejleszteni. Megadják azt is, mi számít a beruházással „közvetlenebbül érintett településnek”, itt egy hosszú lista van Tolna és Bács-Kiskun megyei településekről. A paksi bővítéshez szükséges beruházást a kormány ezzel együtt nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította.

 

 

 

 

Címkék: Paks, Heringes Anita