Szijjártó ismét hazugsággyárról beszél

Szijjártó ismét hazugsággyárról beszél

Szijjártó Péter úton. (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A brüsszeli hazugsággyár lendületét sem a tények, sem a nyár nem törték meg és jól láthatóan a folyamatos kudarcok sem zavarják meg a működését.” Íme, Szijjártó Péter legújabb posztja. És rögtön annak cáfolata is. 

A külgazdasági és külügyminiszter legfrissebb Facebook-posztjában azt írja, hogy – idézzük – „a brüsszeli hazugsággyár először befürdött a békemisszió támadásával azok után, hogy Orbán Viktor kijevi, moszkvai, pekingi és floridai útjait követően tárgyalt egymással az amerikai és az orosz hadügyminiszter, a svájci és az orosz külügyminiszter, az amerikai és a kínai külügyminiszter, az olasz miniszterelnök és az ukrán külügyminiszter Pekingbe utaztak, Ukrajna elnöke pedig felhívta Trump elnök urat”. 

E ponton érdemes felidézni azt, hogy Orbán Viktort nem elsősorban az általa csak békemissziónak nevezett körút ténye miatt bírálták, hanem azért, mert az a látszat keletkezett, s ezt ő maga sem igyekezett eloszlatni, hogy az EU soros elnökeként tárgyalt Moszkvával és Pekinggel. Szijjártó Péter posztja erre a tényre nem tér ki. 

Arra viszont igen, hogy „Brüsszel szintén lelepleződött az ukránok által elrendelt olajtranzit-tilalom ügyében, hiszen képtelenek leplezni lelkesedésüket az ukrán intézkedés iránt, melynek nyomán két uniós tagország is – köztük hazánk – súlyos energiaellátási kockázatokkal szembesül.”  Ezzel csak az a gond, hogy mivel számos vállalat táplál kőolajat a Transznyeft vezetékébe, Magyarországra és Szlovákiába most is érkezik nyersolaj, a változás legfeljebb csak annyi, hogy a Lukoil egyrészt nem örül, másrészt helyét a rendszerben valaki más vette át.

De folytassuk Szijjártó Péter eszmefuttatását: „a két kudarcot követően a brüsszeliták előálltak egy újabb hazugsággal azt állítván, hogy Magyarország orosz és belarusz kémeket enged az Európai Unióba. A balti államok képviselőinek már világosan elmagyaráztuk, hogy ez miért szemenszedett hazugság, de úgy látszik a tények nemcsak őket, hanem Manfred Webert sem zavarják. Az EPP elnöke messze földön ismert súlyos hungarofóbiájáról, ő vérig van sértődve a magyarokra, nem tudja feldolgozni, hogy nem lehetett az Európai Bizottság elnöke és jól láthatóan frusztrálja a valódi jobboldali pártoknak a vártnál is erősebb szövetsége az Európai Parlamentben. Nyilván azt Manfred Weber is tudja – hiszen nagy szakértője az európai ügyeknek –, hogy minden uniós tagország maga folytatja le a harmadik országbeli állampolgárok tartózkodási, munkavállalási és vízumügyeikhez fűződő eljárásokat. Magyarországon ezek az eljárások szigorúak, átfogóak és abszolút a nemzetbiztonsági érdekeket helyezik előtérbe” – írja Szijjártó Péter, aki arra nem tér ki, hogy már messze nemcsak Manfred Weber, hanem más uniós vezetők és németországi politikusok is súlyos aggodalmukat és értetlenségüket fejezték ki az intézkedés miatt, s már vannak olyan hangok is, hogy szigorítani kéne a magyarországi határokon az ellenőrzést.  

Ami pedig a 84 tagú Patriótákat illeti: ezzel a létszámmal valóban a harmadik legnagyobb erőről van szó, de az Európai Néppárt a maga 188 fős frakciójával és a baloldali Szocialisták és Demokraták a 136 fős testületével más ligában focizik.