„A melegeknek ártottak leginkább az olimpiai botrányokkal”

„A melegeknek ártottak leginkább az olimpiai botrányokkal”

Dömsödi Renáta (Fotó: Szabó Imre)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyot ment a közösségi médiában Dömsödi Renáta véleményvideója, amelyben a hírhedt Hámori Luca-Imane Khelif olimpiai bokszmérkőzést és annak előzményeit elemezte. Az egykori ökölvívó meleg sportolónőként határozta meg magát véleményvideójában, amit néhány nap alatt kétszázhetvenezren tekintettek meg. Dömsödi szerint nem az algériai sportolónő a hibás – ha egyáltalán hibának nevezhető – hogy XY kromoszómával és magas tesztoszteronszinttel is kiállt bokszolni, hanem a rendszer, amely engedi versenyezni. A Khelif körül kialakult verbális lincseléstől és a boszorkányüldözéstől viszont forog a gyomra. Vele készítettünk interjút.

– Legelső véleményvideóját a Hámori Luca–Imane Khelif negyeddöntő összecsapás előtt egy nappal osztotta meg, majd a mérkőzés után egy másik reakcióvideója következett. Miért érezte fontosnak, hogy országgal-világgal megossza az álláspontját?
– Nem vagyok influenszer és nem vagyok celeb. Ugyanakkor legalább féltucat telefonhívást kaptam azokban a napokban, hogy kíváncsiak a véleményemre. Mindenki azt kérdezte, mi lesz Lucával, mert egy pasival kell bokszolnia? Mivel meg akartam úszni egy csomó telefonbeszélgetést, ezért inkább felvettem a gondolataimat. Valószínűleg az fogta meg az embereket, hogy profi sportolóként higgadt, mérsékelt és barátságos hangnemet ütöttem meg.

– Mi a véleménye arról, hogy az egész világ felhördült azon, hogy egy interszexuális, azaz X és Y kromoszómával is rendelkező és magas tesztoszteronszintű sportoló is a női mezőnyben indulhatott az olimpián, szemmel láthatóan sikeresen?
– Ahhoz Khelifnek személy szerint semmi köze, hogy elindulhatott az olimpiai játékokon, mint ahogy a 2020-as tokiói olimpián is indult, és gyorsan ki is kapott. Sőt, Khelif Magyarországon is ringbe lépett 2021-ben a Debreceni Sportcentrumban, de a második meccsén megverte egy finn lány. Azt nem tudjuk, hogy Khelif saját magát interszexuálisnak vallja-e, de minden bizonnyal erről van szó. Ugyanakkor az interszexualitás, tehát az, hogy X és Y kromoszómával is rendelkezik, tudtommal széles spektrumon mozog, s nem minden interszexuális hordoz olyan férfias jegyeket, mint Khelif. Vajon miért várjuk el magától a sportolótól, hogy ő hozza meg a döntést a pályafutása felett, miért követeljük, hogy vonuljon vissza magától? Ajánlom mindenkinek, gondolkozzon el, hogy Khelif helyében visszavonulna-e. Mondok egy párhuzamot: ha valaki a NER közelébe kerülne, nem lopna ugyanúgy, mint a többi? Tegyük a szívünkre a kezünket, az emberek 99 százaléka természetesen lopna, ha odakerülhetne.

– Ez egy hatalmas morális dilemma szerintem.
– Igen, éppen ezért a morális dilemmákat szerintem ne az egyének kérjük számon, hanem magán a rendszeren kell változtatni. Joggal gondolhatja azt a közvélemény, hogy nem fair plusz tesztoszteron fröccsel versenyezni. Azonban a NOB-nak a dolga és felelőssége megváltoztatni a szabályokat, s nem a sportolóé. Már csak azért is, mert Khelifen kívül még van néhány interszexuális sportoló az olimpián, többek között a 66 kilogrammos súlycsoportban bokszoló thaiföldi Janjaem Suwannapheng és egy tajvani pehelysúlyú ökölvívó, Lin Yu-ting is. Mindennek nem lett volna szabad megtörténnie, de ez már politika. 

– Egyáltalán: hogy történhet az meg, hogy a Nemzetközi Ökölvívó Szervezet, az IBA éppen a magas tesztoszteronszint miatt kizárta a tavalyi világbajnokságról Imane Khelifet és Janjaem Suwannaphenget is, addig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság engedi őket szerepelni az ötkarikás játékokon?
– A világbajnokságot az IBA, a mellesleg orosz befolyás alá került Nemzetközi Ökölvívó Szervezet rendezi, az olimpiáért pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felel, amely szervezet kiállt Khelif mellett. Komoly konfliktus van a két szervezet, az IBA és a NOB között, az IBA-t eltiltotta az utóbbi az Olimpiai Játékok felügyeletétől, korrupcióra hivatkozva, és a NOB saját testületet hozott létre a párizsi olimpiára. Mondjuk ki, a NOB akarta, hogy Khelif is bokszoljon, viszont semmi se történt akkor, amikor májusban megkapta valamennyi szövetség, így a magyar is, hogy Khelif is indul az olimpián, és rajta van a listán. Senki se csinált semmit akkor, most, utólag viszont mindenki nagyon hangos. Hozzáteszem, arról se lehet sokat tudni, hogy pontosan milyen kromoszóma és tesztoszteron vizsgálatnak vetette alá Imane Khelifet a Nemzetközi Ökölvívó Bizottság, és azt se hozták nyilvánosságra, hogy milyen eredményt produkált.

– Ugyanakkor kifejtette a videóban, nem tartja fairnek, hogy extra tesztoszteron előnnyel versenyezhet egy nő.
– Ez így van. Ugyanis tesztoszteron többlettel sokkal komolyabb és gyorsabb fejlődésre képes egységnyi idő alatt a sportoló, mint anélkül, éppen ezért a jövőben szerintem érdemes volna vizsgálni a sportolónők tesztoszteron szintjét. Az a baj, hogy Magyarországon arra tanultak rá az emberek, hogy mindig az egyént hibáztatják a teljes rendszer helyett. Sosem a rendszeren akarunk változtatni, hanem mindig azt utálják, aki nem illik bele a rendszerbe. Nálunk mindig kell valakit utálni, mert ezáltal csökken a stressz, a nyomás az embereken. Ráadásul azzal, hogy táptalajt adott a hazai rendszer a homofóbiának és a transzgyűlöletnek, rátanította az alattvalókat az áldozathibáztatásra és a bűnbakképzésre. Gyűlöljünk mindenkit, aki nem úgy néz ki, mint mi, és így oldódik a feszültség.

– Magát a meccset milyennek látta profi ökölvívóként? Valóban esélytelen volt Hámori Luca, aki végül pontozással maradt alul a negyeddöntőben?
– Szándékosan nem akarok állást foglalni, hiszen kicsit olyan elemezni egy meccset, mint a verselemzés: mindenki azt lát bele, ami neki tetszik. Másrészt, nem ismerem személyesen a magyar sportolónőt, sem a helyzetét. Fogalmam sincs, mennyi információ jutott el hozzá ebből a gyűlöletcunamiból, tisztában volt-e vele, hogy a kommentelők szerint egy férfi ellen csekély esélye volt. Mert ha eljutottak hozzá a bejegyzések, akkor sikerült elérni azt nála, hogy fenntartásai legyenek az összecsapás előtt, s ez nem jó. Az biztos, hogy több tudás van Hámori Lucában, mint amit a meccsen mutatott. Szerintem verhető lett volna Khelid, sőt, ha újra bokszolnának, valószínűleg másképp alakulna ez a meccs. Visszakérdezek, az fair, hogy a szövetség kiegészíti Hámori Luca pontszerzéséért járó pénzjutalmát a bronzéremért járó összegre, míg a szintén ötödik helyezett Kovács Richárdnak nem?

– Azt hittem, az élsportolók figyelmen kívül tudják hagyni a negatív kommenteket.
– Akkor szociopaták lennének. Képtelenség kizárni mindent, a negatív bejegyzések akkor is hatnak a sportolóra, ha nem akarja. Igaz, amikor bemegy a ringbe a bokszoló, akkor létrejön a flow-állapot, és már minden mindegy. De addig el is kell jutni. Hazudik az az ember, aki azt állítja, hogy minden félelem és izgalom nélkül száll ringbe, hiszen azért megyünk oda, hogy egyikünket jól megverjék. Szükség van az egészséges félelemre, és az egészséges izgalomra, hiszen ez pörget fel. Viszont az a nyomás, ami erre a két sportolóra nehezedett a közösségi média révén, már korántsem egészséges.

– Az Imane Khelif-jelenség, majd az összecsapása Hámori Lucával táptalajt biztosított a homofóbiának és a transzgyűlöletnek. Mindenki jobban tudta, hogy mi van a sportolónő bugyijában, és persze izomból ment a buzizás is.
– Mert mindenki ráhúzta azt a jelzőt, amit ismer. Ő lett a szemét transzi, a buzi, sokan dehumanizálták Khelifet, akit „lényként” neveztek meg. Hozzáteszem, semmi köze a transzneműséghez, sem a homoszexualitáshoz. Magyarországon már sportot űznek abból, hogy mindent összemossanak a homoszexualitással, a pedofíliával az élen. Most ugyanez történik, holott Imane semmilyen közleményt nem adott ki a nemi identitásáról. Nem árt észben tartanunk, hogy szülőhazájában, Algériában két hónaptól két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtják a homoszexuálisokat, a transzneműek szintén kriminalizálva vannak, és semmiféle lehetőség nincs tranzícióra. Ki kell tehát jelenteni, hogy Khelif nőként identifikált személy, női külsődleges nemi szervekkel, azonban XY kromoszómával. Biztos vagyok benne, hogy tisztában van az egészségi állapotával, hiszen nem menstruál. Hozzáteszem, egészségügyi okok miatt én sem menstruálok, de ettől függetlenül én is nő vagyok, nőnek érzem magam, s ez szerepel a személyi igazolványomban.

– Miért gondolja azt, hogy a Khelif-eset és az olimpiai megnyitó egyaránt ártott a melegtársadalomnak?
– Mert megint van miért utálni a melegeket. Nem láttam a megnyitót, de ilyen előzmények után nem vagyok hajlandó megnézni. Ugyanis a nyitóünnepség után személy szerint is kaptam beszólást, hogy ti, buzik megint nem bírtok magatokkal. Fogalmam sincs, miért kell egy olimpiai nyitóünnepségen megjelentetni bármiféle szexuális irányultságra utaló látványelemet. Köszönöm, de én beérem azzal, hogy évente egyszer felvonulhatok a Pride-on. Nemi identitásomtól függetlenül provokációnak tartom a megnyitón történteket, és mások provokálását sem az egyenlőséggel, sem az olimpiai eszmével nem tartom összeegyeztethetőnek.

– Az újkori olimpiai játékok alapítója, Pierre de Coubertin báró abban bízott, hogy elhozza a békét az olimpiai eszme. Ehhez képest csúcsra jár a gyűlöletcunami a 2024-es párizsi olimpia körül. Vajon miért?
– Rengeteg feszültség van a magyar nézőkben azért, mert nem hoznak a sportolók annyi aranyat, amennyit elvárnának. Erre mindig azt mondom, ha most nem veszi észre a magyar sportdiplomácia, hogy elmegy mellettünk a sportvilág, akkor soha.

– Azért, mert a fociba tolták be a pénzt?
– Tévedés! Nem a fociba tolták be Orbánék a pénzt, hanem a betonba. Ha valóban a fociba tolták volna a pénzt, akkor a magyar válogatott nem ilyen eredményt produkált volna az Európa-bajnokságon. Nálunk fontosabbak voltak az épületek, de szinte nincs, aki profi szinten focizzon benne. A szurkolók, a sportszeretők viszont egyre feszültebbek, ez köszönt vissza a labdarúgó Eb-n és az olimpián is. Természetesen mindenki hibás, hibáztatják a sportolókat, akik a nézők szerint nem edzenek eleget, nem úsznak elég szépen, az ezüst már nem is csillog olyan fényesen, hibáztatják a „tranyó” ellenfelet, de a rendszer persze mindig úgy jó, ahogy van.

– Mi lesz akkor, ha végül az interszexuális Imane Khelif nyeri meg az aranyat?
– Akkor neki jár az arany. Ki vagyok én, hogy kétségbe vonjam a szabályrendszert? Arról nem beszélve, hogy nem lesz könnyű élete ennek a lánynak. Én nagyon nem lennék a helyében.

Dömsödi Renáta ökölvívó edző
Amatőr sportolóként Budapest-bajnok volt, majd 2014-ben a németországi Bielefeldben WBF, WBO, WIBF címeket szerzett meg. 2016-ban pedig Budapesten a WBF és a magyar bajnoki címet érte el. 2021-ben végzett a Testnevelési Egyetemen ökölvívó szakedzőként, jelenleg a Testnevelési Egyetem humánkineziológia mesterszakos hallgató, jövőre kezdi PhD tanulmányait.