Bokszbotrány: a MOB elnöke sportdiplomáciai lépéseket tervez

Bokszbotrány: a MOB elnöke sportdiplomáciai lépéseket tervez

Hámori Anna Luca (kék) az algériai Imane Khelif elleni küzdelemben, a női ökölvívók 66 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntőjében a 2024-es párizsi nyári olimpián az Észak-párizsi Arénában 2024. augusztus 3-án. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Olimpiai Bizottság és a hazai szakvezetés Hámori Luca esete kapcsán sportdiplomáciai lépéseket tervez – többek között erről beszélt Gyulai Zsolt, a MOB elnöke az ATV-nek. Mint elmondta, rendkívül éles helyzet alakult ki, és az első reakciók is vegyesek voltak. Az algériai ellenfél, Imane Khelif a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (angol rövidítéssel IOC) szabályzata szerint jogosult volt a női versenyzésre, ami komoly indulatokat váltott ki. Gyulai elmondta: „Azt tudomásul kell venni az IOC szabályzata szerint a hölgy az hölgy, és mindig is az volt.”

Szerinte a mérkőzés napján az algériai szurkolók ellenséges légkört teremtettek. Bár a nemzetközi sajtó sok helyen egyenlőtlen küzdelemként állította be az esetet, Gyulai szerint ez nem tükrözte a helyszínen tapasztaltakat. Gyulay a sportdiplomáciai lépések kapcsán Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét idézte, miszerint „azt a fajta megállapítást, hogy ki a nő és ki a férfi, újra kell értékelni, és a szakértőket meg kell hallgatni.” Bach is elmondta korábban, hogy az IOC szabályai alapján jelenleg minden rendben volt az algériai sportoló versenyzésével.

Lapunk is foglalkozott sportorvos és biológus bevonásával is a helyzet elemzésével, erről szóló cikkünket ITT olvashatja.