Tiltakoznak a pedagógusok

Tiltakoznak a pedagógusok

Az oktatást felügyelő miniszter. (MTI/Hegedüs Róbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tiltakozik a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Pintér Sándor legújabb ötlete ellen, amely szerint arra köteleznék a pedagógusokat, hogy ősztől távoktatáson „újítsák” meg ismereteiket, majd vizsgázzanak a Nemzeti alaptantervből. A belügyminiszter korlátozná a pedagógusok mobiltelefon-használatát is.

A PDSZ Országos Választmánya szerint ezektől a pedagógusok teljesítményének minőségi, mennyiségi mutatói nem növekednének, s nem megnyugtató, ha a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, amelynek még nincs is akkreditált tanárképzési programja, közreműködik bármilyen tartalmi szabályozásra vonatkozó pedagógusképzésben. Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy az oktatási kormányzat a következő tanévben a szakszervezetek, szakmai szervezetek és a pedagógusok széles körű bevonásával vizsgálja felül, és dolgozza át a Nat-ot. 

A PDSZ szerint a belügyminiszter rendelettervezete alapján a pedagógusok terhei tovább növekednének, a képzésre fordított időt a gyerekekkel való foglalkozásokra szánt időkeretből vennék el, így csökkenhetne a foglalkozások minősége. A képzés összekapcsolása a teljesítményértékelési rendszerrel, annak eredményeit még irrelevánsabbá tenné. A PDSZ közleménye hangsúlyozza: a szervezet elutasít minden olyan tervet, amely többletmunkát jelent az érintetteknek, külön díjazás nélkül, és követeli a javaslat elvetését.