Korlátozná a mobilhasználatukat és vizsgáztatná a tanárokat a belügy

Korlátozná a mobilhasználatukat és vizsgáztatná a tanárokat a belügy

Résztvevők a tanártüntetésen 2022. október 23-án (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy új, a pedagógus-továbbképzés rendszerétől független képzésen kell részt venniük a tanároknak, tanítóknak és az óvodapedagógusoknak a következő tanévben, hogy „megújítsák” ismereteiket a Nemzeti alaptanterv és az Óvodai nevelés országos alapprogramjával kapcsolatban – derül ki abból a rendelettervezetből, amelyet hétfőn tett közzé a Belügyminisztérium, és a Népszava vette észre.

A tervek szerint a képzést és a számonkérést 2024. szeptember 1. és 2025. január 31. között kell teljesíteni, amit az Oktatási Hivatal szervez meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) bevonásával. Maga a képzés egy tíz órás távoktatási képzés lesz, amit az NKE által működtetett informatikai továbbképzési rendszerben kell teljesíteni. A sikeres teljesítéshez a pedagógusoknak húsz kérdésből tizenötre kell helyesen válaszolniuk. Ha az első számonkérés sikertelen, azt még két alkalommal lehet megismételni. Az Oktatási Hivatal a képzés elvégzéséről a pedagógusnak tanúsítványt állít ki, amely megfelelt/nem megfelelt eredményt tartalmazhat. A képzés teljesítését és eredményét a pedagógusok új, ugyancsak szeptembertől induló teljesítményértékelése során is figyelembe fogják venni.

Pintér Sándor belügyminiszter egy korábbi rendeletet is kiegészítene, módosítaná a pedagógusok mobiltelefon-használatát. A pedagógus a tanórai és egyéb foglalkozások ideje alatt, valamint tanulói felügyelet ellátása során a birtokában lévő mobiltelefont és egyéb digitális, infokommunikációs eszközt a neveléssel-oktatással összefüggő célokra használhatja. Ez az iskola pedagógiai programjában szereplő, intézményen kívül szervezett programokon nem érvényes. Pintér Sándor szerint a pedagógus akkor is használhat mobiltelefont, ha a saját vagy más életét, testi épségét, vagyonát közvetlenül fenyegető veszély más módon nem hárítható el, ha szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésének elhárítása, elkövetése miatt segítséget kell kérnie.

Miközben Pintér Sándor újraszabályozná a pedagógusok életét, még mindig sok a betöltetlen állás a közszféra álláskereső oldalának tanúsága szerint. Mint a Népszava írja, a Közigállás Portálon augusztus 5-én 1354 hirdetést lehetett találni a „tanár” szóra, 927 hirdetést a „pedagógus” szóra, 520 hirdetést a „tanító” szóra és további 83 hirdetést a “pedagógiai asszisztens” szavakra rákeresve. A júniusi tanévzárást követően mintegy 4 ezer hirdetés volt az oldalon a fenti keresőszavak alapján, vagyis az álláshelyek többségét még nem sikerült feltölteni.