Senki nem akar címzetes tiszt lenni

Senki nem akar címzetes tiszt lenni

Egy igazi magyar miniszter. (Forrás: Fotó: Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eddig senki nem kapott címzetes ezredesi vagy alezredesi rangot a honvédségnél pénzadományért cserébe Szalay-Bobrovniczky Kristóf minisztertől. 

Mindez a Honvédelmi Minisztérium válaszából derült ki, amit a tárca a Hvg.hu közérdekű adatigénylésére válaszoltEmlékeztetőül: az Orbán-kormány idén júliustól teremtette meg annak a jogszabályi lehetőségét, hogy a miniszter címzetes ezredes és alezredes rendfokozatot adományozhasson „a Honvédség társadalmi megítélésének növelését előmozdító azon személye részére, aki egyedi megállapodásban honvédelmi célra vagyoni vagy nem vagyoni hozzájárulást teljesít”. Az új, speciális rendfokozatokat a DK-s Vadai Ágnes kérdésére tavasszal Vargha Tamás honvédelmi államtitkár azzal indokolta, bevezetésük célja „a társadalom és a Magyar Honvédség kapcsolatának további erősítése”. A tárca most a HVG-nek azt írta, eddig nem adtak ilyen rendfokozatot, és nincs is “folyamatban ilyen adományozás”. 

A címzetes ezredesi vagy alezredesi rang egyébként nem igazi katonai rendfokozat, az ezzel rendelkezők nem minősülnek katonának, és nem is tartoznak majd a honvédek jogállását szabályozó kormányrendelet hatálya alá.