Jó reggelt kívánnék

Jó reggelt kívánnék

Az ellenzéket háborúpártisággal vádoló kormányközeli plakát Tatabányán. Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs

Nézem, nézegetem, bámulom a legújabb kormányzati tájékoztató óriásplakátot a háborúpártiakról, és mindösszesen annyi jár a fejemben: ó, hogy rohadnátok már meg, de tényleg. Nem az ellenzékre gondolok, habár rájuk is ráférne némi tisztító rothadás, amely egyes pártokat egyszerűen elenyészne, és szépszámú médiapolitikust is magával ragadna a történelem kényelmes megélhetéstől mentes szemétkupackájára, hanem a kormányzásképtelen kormányra, annak is leginkább a propagandaüzemére, meg a Fidesz bólogató tagozatára, amelynek úgynevezett képviselői önálló programozástól mentes biorobotként hurcolják és szórják szerteszét e hazában a kormányzati ideggázt. Most komolyan, ebben a szutyokban kell élnünk, halnunk? Könyörgök, ébredjél már fel, Fidesz-szavazó, mert csak te vethetsz véget az ámokfutásnak!

Mondok én neked néhány apróságot. Hogy azt mondja: oktatás. Tudom, a gyerek reggel bemegy, délután kijön az iskolából, ha megkérdezed tőle, hogy mi volt a suliban, azt válaszolja, semmi, de hidd el, elavult, használhatatlan, vacak tananyagot tolnak a fejébe, de azt is csak akkor, ha kivételesen volt szaktanár, vagy a testnevelő éppen be tudott ugrani helyettesíteni, és ez egyre csak rosszabb lesz, mert, gondolom, nem láttad az idei tanárképzőre felvételizők listáját, minek is, ugyebár, nos, az a helyzet, hogy egyes szakokra nulla fő kíván beiratkozni. Igen, a hétköznapokban én is ritkán használom a másodfokú egyenlet megoldóképletét, és a közlekedőedények sajátosságai sem foglalkoztatnak 0–24-ben, de tán nem oly nagy baj, ha úgy egységesen összeáll a kép, amit emberi kultúrának nevezünk. A nagyobbik baj, hogy a lányod, fiad, lányaid, fiaid számára ismeretlen fogalom lesz az együttműködés, a csapatmunka, egyáltalában, hogy egy cikket a harsogó és sokszor hazug címen kívül értelmezni tudjanak, hogy ne dőljenek be a legprimitívebb átveréseknek, hogy Brüsszelről kiderüljön, az egy város, az MI pedig nem mi, te, én együtt, hanem a már nem is annyira jövő.

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap június 23-án megjelent, 2023/25. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!