A Karácsony–Vitézy-csörte rámutatott, mik a rejtett aknák a választási rendszerben

A Karácsony–Vitézy-csörte rámutatott, mik a rejtett aknák a választási rendszerben

Karácsony Gergely és Vitézy Dávid (Forrás: Vitézy Dávid/Facebook)

Kettőszázkilencvenhárom voks – mindössze ennyivel győzte le végül Karácsony Gergely főpolgármester kihívóját, Vitézy Dávidot. A végső eredmény megszületéséhez rögös út vezetett: miután először is csak több mint 300 vokssal nyert Karácsony, Vitézyék elsőként az érvénytelen, aztán az érvényes szavazatokat is újraszámoltatták.

Abszurd helyzetek álltak elő a főpolgármester-választáson – mondta Litresits András ügyvéd, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) MSZP által delegált tagja a Magyar Hangnak. A legtöbb helyen gyenge minőségű papírdobozokban őrizték a szavazólapokat, azokban, amelyekben eredetileg kiszállították azokat. Utóbbira ugyan alkalmasak a dobozok, de a tárolásra nem. Litresits szerint a XVII. kerületben például egy vízvezetékkel átszőtt plafonú pincében álltak ezek a dobozok, ahol ha csőtörés történik, teljesen elázhattak volna a szavazólapok. A jogász úgy véli, megfontolandó a jelöltek visszalépésére vonatkozó határidő módosítása. A vasárnapi választást megelőző péntek délután 4 óráig ugyanis ezt meg lehetett tenni, és ezzel a lehetőséggel élt is a fideszes jelölt, Szentkirályi Alexandra, ekkor pedig már lehetetlen volt újranyomtatni a szavazólapokat.

• Miért kell átgondolni, hogy mi számítson érvényes szavazatnak?
• Vajon éri-e szankció azokat a választási delegáltakat, akik hamis nyilatkozatot tettek?
• Milyen esetekben lenne érdemes automatikusan újraszámolni a voksokat?
• Azontúl, hogy jogerősen is újra főpolgármester, miért tekinthető még Karácsony Gergely az elhúzódó választási mizéria győztesének?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap július 27-ig kapható 2024/29. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!