Nagy Imre a forradalom miniszterelnökéből lassan a forradalom alatti miniszterelnökké változott

Nagy Imre a forradalom miniszterelnökéből lassan a forradalom alatti miniszterelnökké változott

Nagy Imre 1956. október 22-én Badacsonytomajban (Fotó: Fortepan/Kotnyek Antal)

 

Minden nemzetnek szüksége van hősökre, ahogy szükség van azokra is, akik ezeknek a hősöknek az érdemeit időnként megkérdőjelezik, esetleg le is döntik őket a talapzatukról. Előfordul, hogy az ideológiák lehámozása a múlt szereplőiről azok rehabilitálásához vezet, ahogy történt az Görgey esetében, máskor a feddhetetlen jellemekről lassan lefoszlanak a rájuk aggatott érdemrendek, így azok emberi mivoltukban, a maguk gyarlóságaival, kényszerpályáival terhelten mutatkoznak meg. Nagy Imre emlékezete az elmúlt években az utóbbi utat járta be. A forradalom miniszterelnökéből lassan a forradalom alatti miniszterelnökké változott, ha nem is mindenki, de sokak szemében. Nagy Imre emlékezetéről kérdeztünk két jeles történészt, M. Kiss Sándort és Rainer M. Jánost.

M. Kiss Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy maga Nagy Imre sem tagadta meg az ötvenes évek első felében végrehajtott cselekedeteit. Nagy Imre úgy érezhette, hogy kihasználták, majd elárulták őt az elvtársai. M. Kiss Sándor viszont azt hangsúlyozza, hogy a párt arra használta Nagy Imrét, amihez a legjobban értett: kríziskezelésre. Beszélt arról is, hogy Nagy Imre a krízis békés megoldására törekedett, Apró Antalék voltak azok, akik október 24-én, a katonai bizottság ülésén a fegyveres fellépés mellett foglaltak állást.

Rainer M. János erről az aktusról úgy fogalmazott lapunknak, hogy Nagy Imrének „ekkor bizony ordítania kellett volna”. A történész Nagy Imre emlékezetpolitikai helyéről többek között azt mondta: a helye szilárd. Úgy látja, hogy az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulóján tapasztalt diskurzusnak alapvetően politikai okai voltak, ami Nagy Imre szobrának áthelyezésében csúcsosodott ki. Szerinte a kormánypárt által folytatott kettős beszéd engedett szabad utat a feltűnési viszketegségben szenvedő fiatalok vaskos véleménycikkeinek.

Az M. Kiss Sándorral és Rainer M. Jánossal Nagy Imre életútjának ellentmondásairól, emlékezetpolitikai megítéléséről készült interjúinkat keressék a Magyar Hangban!

A teljes cikket a Magyar Hang november 5-én megjelent 2021/45. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!