Ki szólt hozzá a jobboldalon Navalnij halálához?

Ki szólt hozzá a jobboldalon Navalnij halálához?

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról emlékeznek meg a Gulág kényszermunkatábor-rendszer első táborának helyszínéül szolgáló Szoloveckij-szigetekről származó kőtömbnél, Moszkvában 2024. február 17-én. Az orosz hatóságok bejelentették, hogy a börtönbüntetését töltő Navalnij február 16-án, 47 éves korában elhunyt. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Kormánypárti és jobboldali politikusokat, közszereplőket kerestünk Navalnij halálával kapcsolatban. Demeter Szilárdtól, Schmidt Máriától és Pesty Lászlótól kaptunk válaszokat. Anton Bendarzsevszkij szakértő szerint az ellenzéki politikus elég sokat ártott Putyin rendszerének az elmúlt tíz évben.

Alig kaptunk válaszokat kormánypárti és jobboldali közszereplőktől, amikor arról kérdeztük őket, mit gondolnak Alekszej Navalnij haláláról. Nem sokan szóltak hozzá eddig a Fidesz közeléből Putyin első számú politikai ellenfelének tragédiájához. Akik pedig mégis így tettek, azok támadó jellegű hozzászólások tömkelegét voltak kénytelenek elviselni. Így állt a helyzet Bencsik Gábor újságíróval, aki Facebook-oldalán azt közölte: „Meghalt Navalnij. Ez minden szempontból nagyon rossz hír.” A kommentelők között volt, aki annyit írt, hogy „lipsi volt”, míg más azt a kérdést tette fel: „kit érdekel és kinek rossz hír?”

Szintén megszólalt Navalnij halála kapcsán a parlament külügyi bizottságának elnöke, Németh Zsolt. A fideszes politikus a történteket korunk botrányának nevezte. Kerestük Németh Zsoltot, hogy részletesebben is kifejtse véleményét, de sajnos eddig nem sikerült elérnünk.

Demkó Attila: RIP és tisztelet, Alekszej Navalnij!

Reagált a halálhírre az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője is. Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő a Facebook-oldalán a következőket írta: „Meghalt Navalnij. Bátor ember volt, az biztos, és egy alternatív univerzumban valószínűleg jobb irányba vitte volna Oroszországot, mint amerre most megy. Nem látom a választások előtt, mi lehetett ebben Putyin érdeke – mert csak felkorbácsolja az indulatokat Navalnij halála. Igen, még az is lehet, hogy »természetes« úton halt meg, persze akit korábban megmérgeznek, a sarkkör mellett tartanak egy börtönben ki tudja milyen körülmények között, nem igazán halhat természetes halált. Az orosz vezetésnek lehet sok mindenben igaza, hogyan jutott idáig a nyugattal való kapcsolat, magam is beszéltem erről többször. Az sem kérdés, hogy az orosz energiahordozókról nem lehet globálisan leválni – még évtizedekig, és az sem, hogy a magyar leválásba belerokkanna az ország. Ráadásul az sem kérdés, hogy Oroszország itt lesz Európában 10-20-30 év múlva is – Amerika meg nem biztos. Azaz aki a jövőre gondol, fenntartja a kapcsolatokat Moszkvával, mind a gazdaságit, mind a politikait. De az orosz rendszerről mindent elmond, ahogy Navalnijjal bántak. Magam részéről RIP és tisztelet, Alekszej Navalnij.”

• Hogyan reagált lapunk kérdésére Schmidt Mária és Pesty László?
• Miért nem adják ki Navalnij holttestét?
• Megrengeti-e Putyin pozícióit fő ellenlábasának gyanús halála?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!