Enyedi Ildikó: Amit az SZFE egykori diákjai létrehoztak, ajándék az élettől

Enyedi Ildikó: Amit az SZFE egykori diákjai létrehoztak, ajándék az élettől

Enyedi Ildikó (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

– Persze, kudarcként is lehet a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel (SZFE) történtekre gondolni. De én olyan szempontból sikerként tekintek rá, hogy ott a diákok létrehoztak és maguknak köszönhetően átéltek valamit. Az a rengeteg művészi projekt, amit összehoztak, mindenképpen ajándék az élettől – mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Enyedi Ildikó. Azt pedig nagyon szép volt szerinte látni, ahogy a tanárok vezették a diákokat, és következetesen tartózkodtak a másik félnek való folyamatos beszólogatástól. 

Enyedi Ildikó beszélt legújabb filmjéről, A feleségem történetéről is. Kérdeztük azon korábbi mondatáról is, miszerint ez nem kifejezetten egy olyan film, amire egy kelet-európai rendezőnőtől számítanának. – Franciaországból például azért nem kaptunk pénzt, mert nem nő a főszereplő. Illetve számon kérték azt is, miért nem mutatom be a női szempontot.

• Régóta készült filmre vinni Füst Milán regényét. De mindig biztos volt abban, hogy egyáltalán megfilmesíthető?
• Valóban gonosz kritikák voltak a filmet ért amerikai bírálatok?
• Mit gondol most Deutsch Tamás korábbi beszólásáról? És az SZFE-kuratóriumi tag Lajos Tamás azon mondatáról, hogy a főbb fesztiválokat „ötven zsűritag és szervező roadshow-zza körbe, és praktikusan egymásnak osztogatják a díjakat”?

A válaszokat és a teljes interjút a Magyar Hang október 15-én megjelent, 2021/42. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!