Kikértük, mennyien kezdeményeztek nemváltást az elmúlt években

Kikértük, mennyien kezdeményeztek nemváltást az elmúlt években

Transzszexualitás (Fotó: Pixabay)

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sem tudja, hányan kérvényeztek nemváltást az elmúlt években. Ez a lapunk által beadott közérdekűadat-igénylésre érkezett válaszból derült ki. Márpedig a kormány népszavazásra benyújtott kérdéseiből úgy tűnt, hogy az elsődleges problémát a nemváltásokra benyújtott igény, sőt, a kiskorúak körében végzett „népszerűsítés” jelenti.

Az Arsboni jogi szakportál mindenesetre még 2017 januárjában arról írt, hogy az előző és az aktuális évben összesen 58 kérelmet adtak be, ebből pedig négyet utasítottak vissza. A négyből kettőt azért, mert a kérelmező kiskorú volt. A teljes népességet tekintve tehát évente nagyjából néhány tucat esetről van szó, ebből pedig egy-kettő olyan, amely 18 alattit is érint, és amit a kormány olyan komoly fenyegetésnek érez, hogy most népszavazással küzdene ellene.

Cikkünk megjelenése után részletesebben is tájékoztatta lapunkat a Háttér Társaság ügyvivője, Dombos Tamás az elmúlt évek számairól. Az adatok is megerősítik: évente néhány tucat esetről volt szó addig, amíg tavaly teljesen el nem lehetetlenítették a transzneműek helyzetét. Írásunk végén keretes részben közöljük, az elmúlt években hány kérelmet adtak be, és mennyit hagytak jóvá.

• Miként nehezítette meg a kormány már korábban is az érintettek életét?
• Hogyan is működik a nem- és névváltoztatás?
• Hogyan viszonyult még 1991-ben a Fidesz az akkori első meleglaphoz?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!