Kínkeserves időszak elé néz az amerikai törvényhozás

Kínkeserves időszak elé néz az amerikai törvényhozás

Kevin McCarthy kaliforniai képviselő, az amerikai képviselőház republikánus képviselőcsoportjának vezetője ünnepel, miután hosszas eljárás után a képviselőház megválasztotta elnökének a házelnökválasztás negyedik napi ülésén, a 15. szavazási forduló után, a washingtoni Capitolium képviselőházi üléstermében 2023. január 7-én hajnalban (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

 

Miközben a közvélemény még azt emészti, hogy 164 éve nem ment ilyen kínkeservesen az amerikai törvényhozás alsóházi vezetőjének megválasztása, addig a 15. nekifutásra a múlt héten végül csak tisztségbe emelt Kevin McCarthy már előre néz. Van is miért. Lévén a megválasztása körüli tragikomédia csupán csak előrevetíti azt, hogy az új republikánus házelnöknek nem lesz könnyű dolga: a korábbiakhoz képest még hevesebb össztűzben kell lavíroznia akár saját pártjának frakciói között is. Olyan ez, mintha McCarthy a kezébe vett volna egy kibiztosított kézigránátot, ami bármelyik pillanatban felrobbanhat.

Ha bárki azt hitte, a tavaly novemberi félidős választásokon szerzett alsóházi többségével a republikánusok jó pozícióba kerültek a 2024-es elnökválasztások előtt, az úgy tűnik, nagyobbat nem is tévedhetett. Kínkeserves időszak előtt állnak, és ezt a rég látott belső torzsalkodásaik mutatják. A korábbi elnök, Donald Trump emberének is tartott McCarthy lehetőségeinek szűk keresztmetszetét jól mutatja: ha akad négy renitens republikánus (már pedig úgy tűnik, akad), és mind a 212 alsóházi demokrata képviselő is következetesen szembe megy vele, akkor simán az összes elképzelését megtorpedózhatják. Az új házelnök ráadásul még azt is „vállalta”, hogy akár egyetlen képviselő is bizalmi szavazást kezdeményezhet leváltása érdekében.

• Milyen konfliktusok várhatók már szinte azonnal a republikánusokon belül?
• Mi lesz McCarthy nagy ígéreteivel?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!