„A költségvetés egyelőre egy papírlap, ami nem pirul el”

„A költségvetés egyelőre egy papírlap, ami nem pirul el”

Bod Péter Ákos (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Akárcsak a korábbi években, idén sincs értelme ennyire korán elkészíteni és benyújtani a költségvetést, mert már most lehet sejteni, hogy az év végére nem lesz igaz, amire most a költségvetést építik, a 2023-ban várható folyamatokról pedig fogalmunk sincs. 2022-re vonatkozó várható adatokat például nem találtam az előterjesztésben. A gazdaság pillanatnyi állapotáról elég annyit mondani, hogy – bár nehéz ezeket összehasonlítani – Bokros-csomag méretű megszorításokra volt szükség már év közben, hogy legalább valamelyest könnyítsék a költségvetés helyzetét. Vagyis a költségvetés egyelőre egy papírlap, ami nem pirul el – fogalmazott a Magyar Hangnak Bod Péter Ákos közgazdász.

A Corvinus Egyetem professzora szerint sorakoznak ugyan az elképzelések a négy százaléknál nagyobb növekedésről, a lendületes bér- és fogyasztásnövekedésről, a beruházások dinamikus emelkedéséről. Egy fontos tényező, a nettó export alakulásáról azonban nem szól a benyújtott törvényjavaslat. Pedig annak a GDP számításánál fontos szerepe van a fogyasztás, a beruházás, a készletváltozás alakulása mellett.

• Milyen fontos, az ország növekedését befolyásoló tényezőről nincs szó a költségvetésben?
• Mit eredményez, ha a kormány árstoppokkal és egyebekkel beleavatkozik a gazdasági folyamatokba?
• Mihez vezet, ha az uniós csúcson megszavazzák a vezetéken érkező orosz olaj megvámolását?

A teljes cikket a Magyar Hang június 17-én megjelent, 2022/25. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!