Lassan az a kérdés, hogy miből lesz az embereknek kenyere

Lassan az a kérdés, hogy miből lesz az embereknek kenyere

Körösszakál, ahol egymás után többször is megdőlt az országos napi hőmérsékleti rekord (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Egy hidegfront hatására jelentősen lehűlt az idő – mondja a rádió, miközben Körösszakál felé autózom. Tényleg – bólintok –, az autó hőmérője szerint már csak 32 fok van. A „csak”-ot nem kell idézőjelbe tenni. Oda jutottunk, hogy a klímaváltozás révén zsinórban 40 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet mértek az országban, innen nézve a 32 fok tényleg jelentős lehűlés. Még ha csak átmeneti is. 

Július 16-án a Magyar Hang is megírta: sorozatban a hatodik melegrekordot írtuk át az aznapival, délután három óra után Körösszakálon 41,4 fok volt. Ezzel majdnem százéves rekord dőlt meg, legutóbb ezen a napon 1928-ban 40 fokot regisztráltak Szerepen. A 2007-es abszolút melegrekord megdöntése viszont még várat magára, ahhoz 41,9 fok fölé kell majd mennie a hőmérsékletnek. A HungaroMet Facebook-oldaláról az is kiderül, hogy Körösszakál a legforróbb júliusi napok idején négy nap alatt négyszer lépett fel a dobogó legfelső fokára. A HungaroMet (korábbi nevén Országos Meteorológiai Szolgálat) adatellenőrei azonban később is fokozott figyelemmel kísérték a hőmérséklet alakulását, „így derült ki az esti órákban, hogy a Kelebián elhelyezett mérőállomásuk mért egy magasabb értéket, mint a körösszakáli adat. Pontosan 41,6 fokig emelkedett a hőmérséklet Kelebián a délutáni órákban, így még közelebb kerültünk az abszolút maximum rekordhoz” – írták. Aznap Körösszakálon két tized fokkal ugyan hűvösebb volt, de a Hajdú-Bihar megyei, 682 lelkes község az Időkép adatai szerint másnap is országos melegrekordot döntött, 39,5 fokkal.

• Mit csinálnak az ott élők az ennyire melegben?
• Tudnak-e még olyan növényeket termeszteni, mint azelőtt?
• Mi okozhatja, hogy ezen a településen mértek ilyen értékeket?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap augusztus 1-ig kapható 2024/30. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!