Móra Veronika: Romlott a civilek helyzete

Móra Veronika: Romlott a civilek helyzete

Móra Veronika (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Fotó: Végh László

Összesen mintegy 1,6 milliárd forint európai uniós támogatást oszthat szét pályázati úton magyarországi civil szervezetek között az Ökotárs Alapítvány és három partnerszervezete, miután megnyerték az Európai Bizottság pályázatát. Korábban a Norvég Alap támogatásait is ez a négy szervezet osztotta szét, amit a kormány kifogásolt. 

2014-ben hatósági eszközökkel, többek között jogsértőnek bizonyuló házkutatással léptek fel az Ökotárs ellen – szabálytalanságot nem találtak, de a magyar és a norvég kormány vitája miatt a magyar civil szervezetek végül több tíz milliárd forintos norvég támogatástól estek el.

A Közös Értékeink Program első pályázatai január közepén jelenhetnek meg. Az európai uniós támogatásról Móra Veronika azt mondta: annak célja az uniós értékek védelme és népszerűsítése, ide értve a demokráciát, a jogállamiságot, az emberi jogokat, az emberi méltóságot és a kisebbséget jogait, de ebbe sok minden beleférhet, és ők is igyekeztek szélesen hagyni pályázatok fókuszát:

 Ha emberi méltóságról beszélünk, arra is gondolhatunk, hogy hogyan beszélnek az emberrel a hivatalokban, vagy arra, hogy akiket Magyarországon börtönbe zárnak, milyen helyzetbe kerülnek. Vagy arra, hogy ha beruházás készül egy településen, és a helyi lakosok részt kívánnak vállalni a döntéshozatalban. Ha valaki határozottan tudja, mit és miért csinál, akkor nem biztos, hogy nehéz megtalálnia az illeszkedést ehhez a programhoz. De sok esetben a civil szerveteknél éppen az a probléma, hogy nincs tisztázva, hogy mit miért csinálnak. Sok szervezet úgy jön létre, hogy elkezdenek foglalkozni egy problémával, de nem gondolják végig, hogy mi a probléma oka, és milyen megoldási lehetőségek vannak. Igyekszünk a szervezetek tudását és együttműködését is erősíteni – mondta arról, hogy milyen programokat támogat az Európai Unió a Közös Értékeink Programban. 

• Mi rontott tovább a civilek helyzetén Magyarországon?
• Számít-e arra, hogy megismétlődnek a 2014-es események?
• Passzív-e a magyar társadalom?
• Szerencsés lenne-e, ha a magyar állam támogatná az őt kritizáló civileket?

A teljes cikket a Magyar Hang január 6-án megjelent 2023/1 számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!