A jegyző és a haverok tenderbulija

A jegyző és a haverok tenderbulija

A hajdúnánási városháza (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Előre lezsírozhattak egy közbeszerzési eljárást a hajdúnánási polgármesteri hivatalt érintően. Noha magukat jól informáltként bemutató személyek sokáig lebegtették, hogy politikus lehet az ügy közvetlen érintettje, a lapunk által megismert vádirat alapján „csak” a hajdúnánási jegyző szerepel az ügyben: másodrendű vádlottként.

A szóban forgó ügy rendkívül tanulságos, akár kiállja a vád a bíróság próbáját, akár nem. Ritkán kerül ugyanis bírói fórumra az uniós támogatások felhasználására kiírt közbeszerzési pályázatok ügye, amelyek menetében akad szürkezóna. Ebben a zónában lehet kedvezni egy-egy cégnek, lényegében a jogszabályok képesek legitimálni a nem teljesen tiszta ügymeneteket is – tavaly bizonyos szegmensben Lázár János miniszter kezdeményezésére szigorítottak a szabályokon. Lapunk is bemutatott már több olyan esetet, amikor feltűnő gyakorisággal futott be egy-egy önkormányzatnál (például Hajdúböszörmény) ugyanaz a kivitelező; vagy a „rivális” elfelejtett hiánypótlást beadni; esetleg formai okok miatt kizárták, vagy visszavonta pályázatát. A szóban forgó hajdúnánási ügyben utóbbi esetek történtek – az ügyészség szerint.

A 17 ezer lakosú város önkormányzata még 2020-ban írt ki pályázatot az iparterületen csapadékvíz-elvezető csatorna és közvilágítás kiépítésére. Az önkormányzatnak a beruházásra a Terület- és Településfejlesztési Programból (Top) 230 millió forint állt rendelkezésére. Erre kerestek kivitelezőt, és a vád alapján ezt a beruházást az egyik helyi építőipari vállalattal, a MÉN-ÉP 2003-Kft.-vel kívánták megnyeretni. Ebben a kulcsszerepet a város jegyzője (K. Imre) játszotta – mai napig vezetője a jelenleg fideszes vezetésű város polgármesteri hivatalának –, aki jó ismeretséget ápol a szóban forgó cég vezetőjével, M. Zoltánnal. Ők az ügy másod- és elsőrendű vádlottjai.

• Mely hajdúnánási cég az, amelynek tulajdonosaival összejátszhatott a jegyző? Mely cégek szerepelnek még az ügyben?
• Milyen összefüggésben kerül elő az ügyben a fideszes polgármester, Szolláth Tibor neve?

• Hogyan bukhattak le az ügy vádlottai?
• Milyen büntetést kért az ügyészség a jegyzőre és a vádlott-társaira?
• Miként reagált az ügyészség lapunk megkeresésére?
• Mi történt az ügy vesztegetési szálával?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap július 11-ig kapható 2024/27. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!