Lesz-e fideszes képviselője Szegednek?

Lesz-e fideszes képviselője Szegednek?

Szeged (Forrás: Shutterstock)

Jó esélyekkel készülhet az április 3-ai választásra a Szegedet érintő két választókerületben az ellenzék. A Csongrád-Csanád 1.-ben induló MSZP-s Szabó Sándor összefogás nélkül, a mostaninál sokkal meggyőzőbb Fidesszel szemben is verhetetlennek bizonyult az előző két választás alkalmával, míg a Homokhátságot is magába foglaló 2.-ban az összefogás lehet az ellenzéki siker kulcsa. Ha bejön a választási matematika, Szeged és térsége nem küld fideszes képviselőt a parlamentbe.

Bár Szegedet balos fellegvárként szokás elkönyvelni, mivel a választópolgárok 2002 óta minden voksoláson Botka Lászlónak, az egykor az MSZP színeiben politizáló polgármesternek szavaznak bizalmat, ráadásul az elmúlt húsz évben mindössze egy olyan önkormányzati ciklus akadt, amikor nem voltak többségben a baloldali-liberális képviselők, az országgyűlési választásokon mégis árnyaltabb, vagy ha úgy tetszik, politikailag megosztottabb kép rajzolódik ki. Ehhez persze nagyban hozzájárulnak a fidesz–KDNP-s kétharmad által igen kreatívan megalkotott országgyűlési választási körzetek is.

Csongrád-Csanád megyét négy választókerületre osztották fel, ebből kettő érinti Szeged városát, mégpedig úgy, hogy a körzethatárok épp a belvárosban szelik ketté a megyeszékhelyt. Mindkét körzet határai messze túlnyúlnak a városhatáron: a 84 ezres lélekszámú 1-eshez Szeged lakótelepeinek jelentős része és az előkelő újszegedi kertváros mellett további hat tiszántúli község (Deszk, Ferencszállás, Klárafalva, Kübekháza, Tiszasziget és Újszentiván) tartozik. A 87 ezer lakosú 2-esben pedig 12 homokhátsági kistelepülést találni, köztük a szerb határ menti Ásotthalmot, amely a 2015-ös migránsválság idején sokat szerepelt a híradásokban, és ahol immár kilenc éve polgármester a volt jobbikos Toroczkai László, aki jelenleg a bevándorlás- és nyíltan oltásellenes Mi Hazánk Mozgalom vezetője.

• Mennyire befolyásolhatja a választást Toroczkai László?
• Hogyan veszi fel a küzdelmet az ellenzékkel egy egykori válogatott kézilabdázó?
• Melyek a legfontosabb helyi ügyek?