Macron még taktikázik, de idő előtt is bukhat az új francia parlament

Macron még taktikázik, de idő előtt is bukhat az új francia parlament

Emmanuel Macron francia elnök (k) megnyitja a 2024-es párizsi nyári olimpiát az ötkarikás játékok megnyitóünnepségén 2024. július 26-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Kegyelmi időszakot hozott a francia politikába a párizsi olimpia. Akkor is így van ez, ha kultúrharcos témákat bőven adtak a játékok a megnyitó dionüszoszi pillanataitól egészen a vitatott kromoszómájú algériai bokszolónő meccseiig. A francia elnök viszont már a kormányalakítás mikéntjét tervezgette közben, több lehetséges forgatókönyv is napvilágot látott. A Le Figaro szedte össze múlt héten, mi minden járhat most az államfő fejében, készülve ötéves mandátuma hátralévő részére. Kormányát az olimpia hetei alatt az aktuális ügyekért felelős, lemondott miniszterek igazgatták, de ennek a helyzetnek a játékok augusztus 11-ei zárása után kénytelen véget vetni. A napokban érkezhet új miniszterelnök Gabriel Attal helyére is, akivel a viszony időközben megromlott. Az okok között szerepel, hogy Attal szembehelyezkedett Gérald Darmanin belügyminiszterrel, aki jobboldali jelöltet képzelne el jelenleg a miniszterelnöki székbe.

A népfrontos baloldal a 37 éves Lucie Castets közgazdász-hivatalnok nevét dobta be kormányfőjelöltként, de Macron eddig vonakodni látszott kinevezni, július 23-án pedig még arról beszélt: hamis lenne azt sugallni, mintha a választáson első helyre kerülő Új Népfrontnak lenne többsége. A zöldpárti Marine Tondelier szerint ha Macron vonakodik kinevezni Castets-t, az felér egy szabotázzsal. Számíthatunk erre? Milyen jelöltek neve forog még? Erről is kérdeztük Soós Eszter Petronellát.