Magyar álom: videón a trieszti magyar kikötő

Magyar álom: videón a trieszti magyar kikötő

A trieszti magyar kikötő látványterve

Fotó: Youtube.com; Trieste News

Ha a valóságban nem is, látványterven már létezik a magyar kikötő Triesztben – derül ki egy Youtube-on megtekinthető videóból, amelyet a megosztó algoritmusa ajánlott a figyelmünkbe. A magyar állam ugyan csak a terület megvásárlására elköltött 29,1 millió eurót – 400 forintos árfolyammal számolva több mint 11 milliárd forint –, de a kormány nem kényezteti el a nyilvánosságot információkkal. A képsorokat sem az adriai kikötő fejlesztéséért felelős állami vállalat, hanem egy trieszti olasz lap tette közzé. Az Adria Port Zrt. projektcég és a külügyminisztérium viszont hallgat a látványtervekről és a videóról: hiába kerestük az ügyben novemberben a vállalatot és a tárcát is, azóta sem érkezett semmiféle tájékoztatás. Így nem tudni, pontosan milyen kikötőt, milyen pénzügyi konstrukció alapján építhet az állam Triesztben. Ugyanakkor a videó hitelességéről tanúskodik, hogy abban szerepel a magyar vállalat logója.

A számítógépes képsorokon az látszik, hogy a kialakított dokkban két hajó várakozik a rakodó daruk alatt, körülöttük pedig konténerek sorakoznak százszámra. A kikötőben továbbá különböző logisztikai helyiségeket, hangárokat látni.

A videóhoz kapcsolódó olasz nyelvű cikkből kiderül: az Adria Port magyar vezetői mellett olasz hatósági és hivatali személyek is részt vettek a fejlesztési elképzeléseket ismertető bemutatón. Erről sem közöltek azonban információkat.

• Veszteségesek a cégek.
• Jelentős fejlesztésekre van szükség a területen.
• Tanácsadókkal szerződnek.

A teljes cikket a
Magyar Hang december 9-én megjelent, 2022/50. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!