Magyar fejlesztésű a régió egyik legnagyobb ételmentő alkalmazása

Magyar fejlesztésű a régió egyik legnagyobb ételmentő alkalmazása

Wettstein Albert (balra) és Zsoldos Botond, ketten a Munch négy ötletgazdája közül (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Egy doboz rétes, kenyérrel, illetve péksüteményekkel teli csomag a kedvenc skandináv stílusú pékségemből, főzelék egy új hullámos bisztróból és egy nagy csokor virág – az elmúlt héten ezek akár mind a kukában is végezhették volna, ha nincs a Munch, amivel kedvezményesen csaphattam le a termékekre. A négy magyar egyetemista fiatal ötlete nyomán megszületett online alkalmazás hatékony megoldást nyújt a pazarlás ellen, használatával az ételgazdálkodás társadalmi, gazdasági és környezeti szempontból is fenntarthatóbbá válhat.

A világon előállított élelmiszerek egyharmada kárba vész: Európában ez évente közel 90 millió tonna kidobott élelmet jelent, és a számok hazai viszonylatban is kiábrándítók. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tavaly szeptemberi jelentése szerint fejenként 24 kilogramm élelmiszert dobunk ki évente. Noha 2016 óta 27 százalékkal csökkent a pazarlás, még mindig jelentős mennyiség kerül a kukába. A legnagyobb mértékben a készételek végzik szemétként, de a friss zöldségekből és gyümölcsökből, a pékáruból és a tejtermékekből is sokat kidobunk. A hazai háztartások éves szinten 230 ezer tonna élelmiszert pazarolnak el, ami 430 ezer ember egyévnyi étkezését teszi ki, napi három bőséges adaggal számolva. A tavaly szeptemberi felmérés szerint az akkori élelmiszerárak mellett egy átlagos magyar évente 40 ezer forintot dobott ki az ablakon, ez a teljes lakosság tekintetében több mint 380 milliárd forint veszteséget jelent. A felmérés ennek ellenére azt mutatja, a hazai társadalom egyre tudatosabb az élelmiszer-felhasználás terén, és ha ez a tendencia folytatódik, akkor akár elérhetjük az ENSZ által 2030-ra kitűzött célt is, miszerint felére csökkenhet a fogyasztói pazarlás Magyarországon.

Ebben segítségünkre lehet egy ma már rendkívül hatékonyan működő, magyar fejlesztésű applikáció is, mellyel jelentős mennyiségű, jó minőségű élelmiszert lehet megmenteni a kidobástól.

• Mi is pontosan a Munch?
• Hogyan lehet vele élelmiszerhez jutni?
• Mit mondanak a kitalálói?