Még mindig gyilkol az azbeszt – uniós fellépésre van szükség

Még mindig gyilkol az azbeszt – uniós fellépésre van szükség

Azbesztre figyelmeztető tábla (Forrás: Shutterstock)

A legfrissebb rendelkezésre álló tudományos adatok szerint (The Lancet, 2020. október) az EU-ban 2019-ben (akkor még Nagy-Britannia is ide tartozott) az azbeszttel összefüggő éves halálozások száma 90 730 volt. Az azbeszt mindig is az egyik legfontosabb foglalkozási eredetű rákkeltő anyag volt – és az is maradt. 2030-ig várhatóan több mint 300 000 uniós polgár fog meghalni „mesothelioma” megbetegedésben, az esetek túlnyomó többsége foglalkozási azbesztmérgezés miatt fog bekövetkezni.

Az EU ugyan 2005-ben betiltotta az azbeszt használatát az építkezések során, de ettől függetlenül a korábban épült házak és egyéb infrastruktúrák tartalmazzák ezt az anyagot. Az uniós munkaerő még mindig ki van téve az azbesztnek, különösen az építőiparban, bár nem csak ott.

Az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Bizottsága is napirendre tűzte ezt a kérdést és egy jelentést készítettek, amelyet nagy többséggel támogattak is. Ebben a dokumentumban ajánlásokat fogalmaznak meg az Európai Bizottságnak azzal a szándékkal, hogy a brüsszeli testület dolgozzon ki szabályokat az azbesztveszélyes helyzetetek feltárására és kezelésére. 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Európai Unió, azbeszt