Még véresebb lehet a donbaszi csata

Még véresebb lehet a donbaszi csata

Ukrán tüzérek önjáró löveggel lövik az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmutban 2022. november 10-én (Fotó: MTI/AP/Roman Csop)

A donyec-medencei frontvonalra koncentrálhatja az erőit az orosz hadsereg azok után, hogy kivonult Herszon megyének a Dnyepetről nyugatra eső területeiről – állítják az elemzők, akik szerint éppen ezért az előttünk lévő hónapokban súlyos összecsapások várhatók Luhanszk és Donyeck megye területén. Egy ilyen hangsúlyváltás azonban egyáltalán nem biztos, hogy nagyobb eredményekkel járna, mivel az oroszt hadseregnek most leginkább időre lenne szüksége, hogy rendezze a sorait. A politikai logika azonban mégis azt követeli, hogy a herszoni kudarc után végre eredményeket mutassanak fel Putyinék.

Ami a herszon megyei helyzet illeti, az összecsapások az oroszok kivonulása ellenére még mindig nem értek véget, így a két fél kölcsönösen lőtte egymást a hétvégén. A legtöbb szakértő azonban mégis azzal számol, hogy a Dnyeper folyó mentén most jó időre megmerevedhetnek a frontvonalak, mert az ukrán hadsereg sincs abban az állapotban, hogy megkockáztasson egy átkelést a folyón, amelyen egyébként ők is romboltak le hidakat. Ehelyett sokkal valószínűbb, hogy az orosz átcsoportosítás miatt az ukránok is több katonát helyeznek át a Donyec-medencébe, ahol már az elmúlt hetekben is látszott, hogy az oroszok itt kívánják kompenzálni a herszoni kudarcaikat. De hogyan is néz ki most a donbaszi front?

• Milyen orosz gyengeségek ütközhetnek ki?
• Kiknek kedvezne most egy tűzszünet?
• Mi utal arra, hogy még véresebb összecsapásokat hozhatnak a következő hónapok?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!