Mégis csak megütötte az oroszokat a szankciós politika

Mégis csak megütötte az oroszokat a szankciós politika

Földgázkút a Békés megyei Nyékpusztán 2023. február 12-én (Fotó: MTI/Lehoczky Péter)

Az orosz államháztartásra nehezedő nyomás a jelek szerint növekszik. A Bloomberg hírügynökség számításai szerint az orosz állam olaj- és gázeladásból származó bevételei az utóbbi időben csaknem a felére csökkentek. A számok azt mutatják, hogy a költségvetésbe befolyó adók februárban 46 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban, ami azt jelenti, hogy összesen 6,9 milliárd dollárral hízlalták az államkincstárt ezek a bevételek.

Ez egyrészt annak köszönhető, hogy Oroszország csak nagy kedvezményekkel tudja nemzetközi szinten értékesíteni nyersolajexportjának nagyobb részét, miután a G7-országok árplafont vezettek be. Másrészt a nyersolaj ára összességében is jelentősen csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest, vagyis az orosz ural mellett a brent olaj ára is komoly mértékben esett: amíg tavaly a brent hordójáért 125 dollár körüli összeget kellett fizetni addig most „alig” csak 85 dollár körül mozog az ár.

A hírügynökség szerint ezzel párhuzamosan a gázüzletágból származó bevételek is erőteljesen csökkennek. Ennek oka részben az, hogy az orosz gáz ára az utóbbi időben jelentősen csökkent, részben pedig, hogy Oroszország leállította a vezetékes gáz exportját az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül, és ennek következtében az orosz gázbevételek 42 százalékkal alacsonyabbak, mint az előző évben.

• Mennyit profitálnak az oroszok a gázból és a kőolajból?
• Mennyi esik ki az uniós bojkott miatt?
• Miért nem vásárolja fel Kína azt, amit Európába nem tudnak eladni?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!