A körzet, ami a „Fidesz – nem Fidesz” kérdésnél összetettebb

A körzet, ami a „Fidesz – nem Fidesz” kérdésnél összetettebb

Baranya megyei kanyarok (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Nyoma sincs már az ellenzéki mézesheteknek Pécsett. Ez a benyomása annak, aki a városban, de főként a környező településeken közéletről kérdezősködik. Erről tanúskodik az országgyűlési mandátumért versenybe szállók névsora is. Olyanok is elindulnak a képviselői mandátumokért, akik 2019-ben még az ellenzéki szövetség részeként jutottak be a közgyűlésbe. Ráadásul a pécsi közélet a „Fidesz – nem Fidesz” kérdésnél összetettebb.

Nem mindegy, mikor érkezik az ember a Pécstől délkeletre fekvő sváb falvakba. Ha már elmúlt 10 óra, a 190 lélekszámú Ellenden már bezárt, a nagyjából kétszer népesebb Romonyán pedig még nem nyitott ki a nemzeti dohánybolt. Úgy érzékeltük, emiatt nem háborognak egyik településen sem. A dohányosok inkább örülnek, hogy még a reggeli busz indulása előtt, vagy éppen hazaérkezés után nyitva találják az üzletet. A délelőtti órákban különben errefelé üresek az utcák: egy a buszmegállóban várakozó asszony szerint a fiatalok dolgozni vannak, a nyugdíjasok és az „éppen táppénzesek” vannak odahaza. Ezek a Pécs közeli falvak zömében egy-egy kanyargós mellékútra fűzve sorakoznak, és Baranya megye 2. választókerületéhez tartoznak.

A választás nagy eséllyel nem ezekben a falvakban dől el, hanem a mára 140 ezresre zsugorodott Pécsen és a szintén fogyatkozó Komlón, no meg a lassan Pécs elővárosává duzzadó Kozármislenyben.

• Mivel győzné le a DK-s Szakács László a jelenleg is regnáló Hoppál Pétert?
• És mit ígér az ellenzéki Mellár Tamás kormánypárti kihívója?
• A két nagy tömb jelöltjein kívül kik állnak még rajtvonalhoz?