Megkopasztanák a szupergazdagokat

Megkopasztanák a szupergazdagokat

Elon Musk 2019-ben. Sokba kerülhet neki, ha kivetik a tervezett adókat. Azért marad még némi apró a perselyben (Fotó: Reuters/Noah Berger)

 

Meglepő dologgal rukkolt elő a hónap elején a világ jelenlegi leggazdagabb embere, Elon Musk. Szavazásra bocsátotta a Twitteren, hogy az adóelkerülést „elkerülendő”, eladja-e az elektromos autókat gyártó Tesla cégében lévő likvid részesedésének 10 százalékát. Több mint 3,5 millióan szavaztak, és 58 százalékuk arra voksolt, hogy igen. Így a 209,5 milliárdos részvénycsomagjából eddig 6,9 milliárd dollár értékben adott el.

Musk lépésével Joe Biden amerikai elnök és a demokraták szupergazdagokat érintő elképzeléseire reagált a maga módján; értékesítésének célja ugyanis csupán csak az volt az indoklása szerint, hogy megfizesse a részvények eladása után fizetendő 20 százalékos profit és 3,8 százalékos befektetési adót. A milliárdosok megadóztatása ugyanis ismét heves viták tárgyát képezi, miután a pénzügyi bizottságot vezető oregoni demokrata szenátor, Ron Wyden október végén nyújtott be egy ezzel kapcsolatos törvénytervezetet, amely szerint akinek három egymást követő évben 100 milliós éves jövedelme vagy 1 milliárd dolláros vagyona van, minden nyeresége után fizetnie kellene.

A tervek szerint a befolyó összeget a szociális és egészségügyi szolgáltatói szektor fejlesztésére, valamint az éghajlatváltozás megfékezését célzó programokra fordítanák, azaz részben ebből fedeznék Biden nagyszabású, 1750 milliárd dolláros szociális és klímavédelmi csomagját. Hogy mindez mennyire nincs az érintettek ínyére, azt jól mutatja Musk egyik Twitter-bejegyzése, amelyben leszögezte, hogy szerinte a vagyonátcsoportosítást és -elosztást jobban kezelné a magánszektor, mint az amerikai kormány.

• Hogyan és milyen mértékben adóztatnák meg a milliárdosokat? Hogy nézne ki részleteiben a törvény?
• Hány szupergazdagot érintenének az intézkedések?
• Mennyi pénzt remél mindebből az amerikai kormány?
• Hány milliárdot kellene befizetnie a „közösbe” a világ jelenlegi leggazdagabb emberének, a Tesla és Space X tulajdonos Elon Musknak?
• Mennyi adót fizettek a legtehetősebbek az 1950-es években és mennyit manapság?
• A demokratáknak van bent egy másik adóztatási törvénytervezetük is, az hogy sarcolná meg a legvagyonosabbakat?

A teljes cikket a Magyar Hang november 19-én megjelent 2021/47. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!