Méltatlan öregségre ítélve – A szociális háló valójában nem létezik

Méltatlan öregségre ítélve – A szociális háló valójában nem létezik

Kártyaparti a terézvárosi idősklubban (Fotó: Magyar Hang/Albert Enikő)

Az állam magára hagyta az időseket és családjaikat – állítják a megkérdezettek az idősgondozás helyzetéről. Most induló cikksorozatunkban az egyik legelhallgatottabb társadalmi problémát, az idős emberek ellátásának kérdéseit járjuk körbe. Elsőként azzal foglalkozunk, mire számíthat, aki az állami intézményrendszert venné igénybe.

Végső elkeseredésemben kérek segítséget. Családtagom, 70 éves nő, másfél hónapot a pszichiátrián töltött. Egyik napról a másikra kirakták, mondván, nem tudnak már az állapotán javítani. Jelenleg otthon ápoljuk, de ez az állapot nem tartható fenn, ellehetetleníti a mindennapjainkat. Dolgozni nem lehet mellette, önellátásra nem képes. 24 órás ápoló megfizetésére nincs keretünk. Kérdésem: hová lehet vinni egy ilyen állapotban lévő beteget? Hogyan várható el, hogy a család mindent eldobva főállású ápolóvá váljon, és hónapokra kiessen a munkából? Miért nem létezik ilyen esetekre valamilyen humánus
megoldás?

Várólisták, kenőpénzek, elcsigázott családok

Ehhez hasonló megkeresések tucatjai érkeznek napról napra a Milánkovics Kinga által létrehozott, idősgondozással foglalkozó Facebook-csoportba. Kinga, a Tudatos Öregedés elnevezésű civil kezdeményezés társalapítója évek óta foglalkozik a témával, azóta sok száz érintett család esetével találkozott, s úgy látja, a magyarországi helyzet egyre drámaibb.

„A társadalom öregedése és a születésszám csökkenése révén mind több az idős ember, a demencia pedig népbetegséggé vált. Nehéz helyzetben vannak azok a családok is, amelyek egy baleset vagy betegség miatt hirtelen szembesülnek a gondozás embert próbáló feladatával. Ők általában kevés információval rendelkeznek, nem tudják, hová kellene fordulniuk.” Aki ilyen helyzetbe kerül, riasztó képpel szembesül: többéves várólistákról, elcsigázott családokról, kenőpénzekről, virágzó feketegazdaságról szólnak a hírek. Az idősgondozás területe sokak szerint az egyik legelhallgatottabb társadalmi probléma ma Magyarországon. Kevés szó esik az öregedésről, az elmagányosodásról, az élet utolsó, nehézségekkel teli szakaszáról, ahol felmerül a kérdés – kire számíthatunk, ki segít nekünk?

• Mi a gyakorlati jelentősége annak, hogy a demencia népbetegséggé vált?
•Milyen szakaszai vannak az idősgondozásnak? Hol vannak a legnagyobb problémák?
• Miért tarthatatlan a szociális gondozók helyzete?
• Mi vár arra, aki úgy dönt, otthon gondozza ellátásre szoruló idős rokonát?

A teljes cikket a Magyar Hang február 3-án megjelent, 2023/5. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!