„Mert egy gyermek születik nékünk…”

„Mert egy gyermek születik nékünk…”

Jézus születése egy XII. századi ábrázoláson (Fotó: Wikipédia)

A karácsony a legszebb, legszemélyesebb keresztény ünnep. Mindenkihez szól, és mindenkinek hat az életére. Az ünnep idején (és azt megelőzően az ajándékvásárlások miatt) mindenki igyekszik máshogy viselkedni, kedvesebb, szeretetteljesebb lenni a közvetlen környezetéhez, mint egyébként szokott. Még a háborúkban is szokás tűzszünetet kötni a karácsonyi napokra.

Bár az összes ünnepünk közül ez az, amit minden magyar család megünnepel, mégis a sztereotípiák uralják a karácsonyt az emberek fejében, melyek már olyan erősek a társadalomban, hogy eltakarják az ünnep lényegét. Ha a karácsonyra gondolunk, azonnal ilyenek jutnak eszünkbe, mint ajándékozás, szeretet ünnepe, békesség és természetesen a nagy evések családi, rokoni körben. Mindezek csupán az ünnep emberi oldalát alkotják, arról szólnak, hogy mit csinálunk és gondolunk karácsonykor. A legfontosabb azonban nem ez, hanem ami kétezer éve történt Betlehemben, az, amit Isten tett az emberért. Erre már kevesebben gondolunk, ha egyáltalán gondolunk rá, és akkor is legtöbben maximum odáig jutunk el, hogy született egy kisgyermek, a „Jézuska”, aki ajándékot ad a gyerekeknek.

A teljes cikket a Magyar Hang december 22-én megjelent, 2022/52-53. karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!