Mi van a kijevi háborúsdi mögött?

Mi van a kijevi háborúsdi mögött?

Egy férfi otthona romjai között Doneckben idén októberben (Fotó: REUTERS/Alexander Ermochenko)

Megint orosz csapatmozgásoktól és egy esetleges Ukrajna elleni támadástól hangos a nyugati sajtó. A háborús hisztéria közben elsikkad, hogy Ukrajna drónokat vetett be a tiltott szürke zónából, Volodimir Zelenszkij pedig potenciális ellenfeleit félreállítva és a hatalmi ágakat közvetlen ellenőrzése alá vonva készül az újraválasztására. A helyzet kétségkívül feszült, ami nem jó sem az Ukrajnában élőknek, sem Oroszországnak, sem pedig Európának.

Az ukrán határ közelében tapasztalható orosz katonai aktivitásról adott hírt a minap előbb a Washington Post, majd a Politico. Utóbbi a jelentős mennyiségű katonai jármű és katonaátcsoportosításának igazolására műholdfelvételeket is közzétett. Igaz, a szmolenszki területen lévő Jelnya településről, amely 260 kilométerre fekszik az ukrán határtól.

Még érdekesebb, hogy Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője a védelmi minisztériummal egyetemben először cáfolta az orosz csapatmozgásokról szóló híreket. Aztán mintha Kijev kapcsolt volna, rá egy napra a védelmi minisztérium alá tartozó Hírszerzési Főigazgatóság már azt közölte, hogy az ukrán határ közelében, a Krím félszigeten és a szakadár népköztársaságok területén tartózkodó orosz haderő létszáma meghaladja a 90 ezer főt.

A teljes cikket a Magyar Hang november 12-én megjelent 2021/46. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Oroszország, Ukrajna